130 let
Hana Hnátová (sestra Arnošta Lustiga), Judita Matyášová, Eva Lustigová (dcera...

Hana Hnátová (sestra Arnošta Lustiga), Judita Matyášová, Eva Lustigová (dcera A. Lustiga) | foto: Lidové noviny

Cena Arnošta Lustiga pro redaktorku LN Juditu Matyášovou

Kultura
  •   12:40aktualizováno  14:28
Redaktorka Lidových novin Judita Matyášová včera na veletrhu Svět knihy převzala Výroční cenu Vydavatelství Mladá fronta v kategorii Literární cena Arnošta Lustiga za knihu Přátelství navzdory Hitlerovi. Kniha přibližuje příběhy židovských pametníků, po jejich osudech Matyášová pátrala tři roky.

Prvotní impuls k sepsání knihy vznikl v Lidových novinách, kde v říjnu 2010 Matyášová publikovala příběh židovské dívky Helenky Bohmové. Díky reakci čtenářů LN se jí podařilo objevit příběh skupiny 80 židovských dětí z Čech, které odjely na podzim 1939 do Dánska. V roce 1943 uprchly do Švédska a ztratily mezi sebou kontakty na 70 let. Autorka tři roky pátrala po jejich osudech. Vloni vydala v nakladatelství Mladá fronta knihu "Přátelství navzdory Hitlerovi".

Hana Hnátová (sestra A. Lustiga), Judita Matyášová, Eva Lustigová (dcera A. Lustiga) a Antonín Kočí, ředitel nakl. Mladá fronta

Eva Lustigová, dcera Arnošta Lustiga, okomentovala ocenění slovy: „Vy, Judito Matyášová, jste podobná mladýmu i staršímu Arnoštovi, ale to je kompliment. Já si myslím, že máte hodně společného: oba jste začínali novinařinou, oba píšete o otisku války v osudech člověka dvacátého století a hlavně používate kouzelný trojúhelník. To je princip, který táta vysvětloval takhle: jsou základní tři body: spisovatel, příběh a čtenář. Spisovatel píše to, co má v krvi, srdci a v mozku, čtenář rád čte a příběh tomu autor slouží.“

ČTĚTE TAKÉ

Judita Matyášová bude svou knihu Přátelství navzdory Hitlerovi podepisovat v sobotu ve 14:00 na veletrhu Svět knihy, stánek S117.

Autor: Lidovky.cz