130 let
Cena Revolver Revue

Cena Revolver Revue | foto: Reprofoto

Cenu Revolver Revue převezme Čestmít Huňát

Kultura
  •   17:48
PRAHA - Prestižní Cenu Revolver Revue obdrží Čestmír Huňát za neúnavnou a soustavnou práci v oblasti nezávislé kultury (Jazzová sekce, Unijazz). Cena v podobě bronzové plakety od Viktora Karlíka s variací na logo RR mu bude slavnostně předána na Večeru Revolver Revue ve středu 24. června ve 20.00 v pražském klubu Kaštan.

Cenu Revolver Revue uděluje významný kulturní časopis od poloviny osmdesátých let, kdy vycházel jako samizdat. Mezi dosavadní laureáty patří básníci a spisovatelé Z. Hejda, I. M. Jirous, J. H. Krchovský, I. Vodseďálek, J. Zelenka a I. Matoušek, výtvarníci P. Brázda, V. Nováková, R. Dzurko, I. Sobotka a V. Pivovarov, kritici a esejisté A. Stankovič, M. Žilina, L. Vachtová, Z. Vašíček a M. Hybler, typograf F. Štorm, galerista J. Placák, rocker T. Ducháček, fotograf Karel Cudlín či tajná organizace B. K. S.

Čestmír Huňát (nar. 1950) působí od roku 1990 zejména jako předseda Unijazzu. Od roku 1975 byl aktivistou a posléze členem výboru Jazzové sekce, v letech 1986–1987 byl spolu s dalšími členy výboru Jazzové sekce  uvězněn a odsouzen na osm měsíců podmíněně na tři roky (rozsudek Nejvyšším soudem zrušen až v roce 1991). Po roce 1989 navázal na svou dosavadní práci v nově založeném sdružení pro podporu kulturních aktivit Unijazz, které působí dodnes jako nezastupitelná zastřešující organizace kulturních, zdaleka nejen hudebních aktivit s působností v celé republice. 

Do značné míry anonymní
„Kontinuita, šíře záběru a otevřenost více než třicetileté práce Čestmíra Huňáta představuje v kontextu české nezávislé kultury zcela nezastupitelnou hodnotu“, říká Terezie Pokorná, šéfredaktorka Revolver Revue. „Obdivuhodná je laureátova vytrvalost – zatímco většina jeho souputníků s rokem 1989 práci pro nezávislou kulturu zcela opustila, případně ji omezila na své individuální projekty, Čestmír Huňát pokračuje už čtvrtou dekádu v náročné, nevděčné, do značné míry anonymní práci iniciátora a organizátora projektů, které dávají prostor druhým“, dodává zakladatel Revolver Revue výtvarník Viktor Karlík.

Jednou z prvních rozsáhlejších a průkopnických akcí Unijazzu byla v roce 1990 kulturní přehlídka v psychiatrické léčebně v Bohnicích, z níž se vyvinul současný festival Babí léto v PL. Od roku 1993 pořádá Unijazz  Festival pro zachování a obnovu židovské čtvrti v Boskovicích, pravidelnou podzimní akcí sdružení je mezinárodní hudební festival Alternativa.  Unijazz je také vydavatelem příležitostných publikací, pravidelně vydává kulturní magazín UNI. Od roku 1997 provozuje v Praze čítárnu s knihovnou, kde pořádá kulturní pořady, od roku 2004 provozuje také kulturní centrum Kaštan.

Autoři: Lidovky.cz