130 let

Anton Corbijn je mimo jiné autorem klipu k písni Heart Shape Box od skupiny Nirvana. | foto: www.directorslabel.comReprofoto

Čtyři cesty k špičkovému videoklipu

Kultura
  •   12:38
O tom nás na právě vydaném kvartetu DVD nosičů ze série The Work Of Directors přesvědčují čtyři ostřílení režiséři, kteří hudbu kapel jako U2, Depeche Mode nebo Radiohead doprovodili obrazy.

Před dvěma lety vyšla na trojici DVD tvorba tří režisérů, kteří svým přístupem zcela změnili žánr hudebních videoklipů. Aby Michel Gondry, Spike Jonze a Chris Cunningham mohli svá dílka vydat, založili si vlastní vydavatelství Director's Label.

Dnes jsou z Gondryho a Jonze uznávané režisérské veličiny, ale na své aktivity na poli propagace klipové kultury nezanevřeli a připravili další čtyři díly z kolekce The Work Of Directors. Představují na nich tvorbu svých kolegů z branže - mezi nimi také například slavného fotografa Antonyho Corbijna a nebo sběratele cen za hudební klipy Marka Romaneka.

Ani oni, ani režiséři Stéphane Sednaoui a Jonathan Glazer nepřinesli do světa hudebních videoklipů tak radikální postupy jako jejich tři předchůdci. Tam, kde Jonze šokuje na první pohled absurdními nápady, když například nechá herce Christophera Walkena v klipu Weapon Of Choice tancovat po stropě, vynikají Sednaoui a Romanek precizní filmovou technikou a vytříbeným obrazovým estétstvím.

Na obrazovku MTV tak dostali závan filmové fascinace obrazem. To je pravděpodobně jediné pojítko, které se dá mezi čtveřicí režisérů najít. Pro některé byly videoklipy jen začátkem kariéry a předstupněm k filmové režii - například Jonathan Glazer se k nim už nehodlá vrátit, pro Stéphana Sednaouiho to zase jsou jen odskoky od práce profesionálního módního fotografa. Pro všechny ale platí, že klip je více než jen reklamní výrobek a stojí za to ho vidět i poté, co se hit ohraje.

Nejen nejdražší klip všech dob
První DVD ze série přináší pohled do klipografie Marka Romaneka. Posledních pár let sbírá všemožná ocenění a je autorem historicky nejdražšího klipu všech dob - Scream Michaela a Janet Jacksonových, který stál přes sedm milionů dolarů.

Mnohem zajímavější jsou ale jeho stylově temné klipy jako Closer (Nine Inch Nails) nebo Criminal (Fiona Apple). Svůj styl dokáže maximálně přizpůsobit osobnosti autora nebo náladě skladby, ať je to bombastická vyprázdněnost Jacksonovy písně nebo oslava hnusu a sebeponížení v klipech Nine Inch Nails.

Jeho nejlepší díla vznikla, když se mu pomocí koláže minipříběhů nebo retrospektiv podařilo vstoupit do světa stárnoucí country legendy Johnnyho Cashe v Hurt (dostal za něj cenu Grammy) nebo rappera Jay-Zho ve skladbě 99 Problems. Romanekova kolekce trochu působí jako všední odpoledne u obrazovky některé z hudebních stanic.

Minimálně při srovnání s kolekcí originálních vizí Angličana Jonathana Glazera. Ať už jsou to lynchovské či snad kubrikovské variace Karmacoma (Massive Attack) nebo Rabbit In Your Headlights (UNKLE a Tom York), vždy jde o znepokojující obrazové fantazie, které jako kdyby divákovi vyprávěly příběh, ale podstatnou část vždy zamlčí.

Glazer si pečlivě vybírá videoklipy k realizaci, za svoji kariéru jich natočil pouhých devět, každý z nich je ale mistrovským kouskem. Otevřely mu cestu do režisérského křesla celovečerních filmů (Sexy bestie, Zrození), které pokračují ve zvláštní estetice jeho klipů.

Nizozemec Anton Corbijn, jehož tvorba tvoří šestý díl kolekce, je známý také jako fotograf, ostatně výstava jeho černobílých děl před několika lety putovala i domácími galeriemi. Vydal pět fotografických knih, ale stejné proslulosti dosáhl jako dvorní imagemaker Depeche Mode.

DVD přináší jen asi třetinu jeho klipové tvorby, nechybí ale ty nejslavnější jako Personal Jesus (Depeche Mode) a Heart Shaped Box (Nirvana). Spíše než příběhy točí obrazy, které ovšem působí přes všechnu působivost někdy kýčovitě. Corbijn momentálně dokončuje svůj filmový debut Control o frontmanovi Joy Divison Ianu Curtisovi. Ponurý příběh zpěváka, který spáchal sebevraždu na vrcholu kariéry, ukáže, zda Corbijn dokáže také vyprávět a nejen ohromovat obrazy.

HODNOCENÍ LN ****

The Work Of Directors: Mark Romanek,
Jonathan Glazer, Anton Corbijn,
Stéphane Sednaoui

EMI, 2005

Stejně jako Corbijn i Stéphane Sednaoui, kterému patří zatím poslední díl klipové kolekce, byl nejdříve fotografem. Od reklamních a módních fotografií a z blyštivého světa celebrit byl jen krok do světa klipů. Počínaje Give it Away (Red Hot Chili Peppers) přes Ironic Alanis Morissette až ke klipům Björk se mu daří vytvářet svým interpretům svéráznou image.

Jeho unikátní síla je v postprodukci, natočený materiál se mu ve studiu mění k nepoznání díky filmovým trikům, a připomíná tak experimentální filmaře, kteří živelně objevují fantastické možnosti kamery. Když své těkavé obrazy spojí s někým z taneční klubové scény (Mirwais, Tricky), vznikne okno do světa změněných stavů vědomí.

Vedle vynikajících kolekcí Warp Visions, Zen TV nebo The Videos, Vol. 1 Hanka Williamse je sedm dílů série The Work Of Directors konečně alespoň částečným splacením dluhu někdy vysmívanému žánru hudebního videa. Bezmála čtvrtstoletí poté, co začala vysílat MTV, bylo načase.

Autor: