130 let

Na premiéře tragédie Friedricha Schillera Marie Stuartovna se představila v hlavní roli Dagmar Havlová | foto: ČTK

Dagmar Havlová vládla jako skotská královna na Vinohradech

Kultura
  •   12:01
PRAHA - Potleskem určeným především oběma královnám Dagmar Havlové a Lucii Juřičkové skončila včera v pražském Divadle na Vinohradech premiéra Schillerova dramatu Marie Stuartovna. Z lóží představení sledovali například premiér Jan Fischer, ministr kultury Václav Riedlbauch a exprezident Václav Havel, který své manželce poslal kytici žlutých růží.

V hledišti usedla i zotavující se Jiřina Jirásková a také Vlasta Chramostová, která roli skotské královny ztvárnila na tomto jevišti před více než půlstoletím. Autor úpravy a režisér Daniel Špinar na své domácí scéně loni v dubnu debutoval inscenací Büchnerova Vojcka, kritiky označovanou za událost sezony.

Už o přestávce se v kuloárech hovořilo o novém překladu Hanuše Karlacha i o moderní scéně a civilních kostýmech Henricha a Lindy Borárosových. Výtvarné pojetí inscenace umožnilo spojení jeviště z hledištěm, kdy se Alžbětiným palácem stalo vlastně celé divadlo, ve kterém skotskou královnu protiprávně vězní.

Na premiéře tragédie Friedricha Schillera Marie Stuartovna se představila v hlavní roli Dagmar Havlová

Bíle napudrovaných tváří, složitých paruk a nákladných kostýmů se publikum nedočkalo. Na scéně se objevila bílá plastová zahradní křesílka, revuální opona, znělo techno a na srocení lidu mimo scénu létala na zástupce monarchie vajíčka.

Marie Stuartovna

Hra je zasazena do doby vlády královny Alžběty I., kdy byla skotská královna Marie Stuartovna v roce 1587 obviněna ze spiknutí a z vraždy svého druhého manžela. Příběh sleduje jejich politický a osobní souboj v době Mariiny internace v Anglii.

Vrcholí v okamžiku, kdy nad ní Alžběta podepíše rozsudek smrti. Konflikt mimořádně inteligentní a racionální Alžběty a vášnivé a vášně vzbuzující Marie Stuartovny otevírá téma věčného boje rozumu a citu, vášně a chladnokrevnosti, odhaluje principy mocenských bojů a ptá se po důležitosti cti, odvahy a lásky.

Už při přípravě sezony označil umělecký šéf vinohradské scény Martin Stropnický její náplň za klasiku v uvozovkách. "Jde nám o to, abychom nesporné hodnoty světové i české dramatiky interpretovali co nejosobitěji s výrazným autorským vkladem včetně režijního ztvárnění," řekl novinářům.

Dagmar Havlová, která po zkušenosti "první dámy" dvakrát na Vinohradech hostovala (předloni v Čechovově Višňovém sadu a dva roky před tím v Horovitzově Hodině pravdy), se na podzim rozhodla vrátit na jeviště naplno a být opět členkou hereckého souboru.

"Naše domácnost je tak radostnější, než ta prezidentská. Dostávala jsem mnoho nabídek, ale k této budově i souboru bytostně tíhnu, cítím se tu doma," řekla tehdy.

Další role v Schillerově tragédii vytvořili například Jan Šťastný, Jaroslav Satoranský, Ivan Řezáč, Daniel Bambas a Jana Hlaváčová.

Napínavý politický thriller

Režisér Špinar má "třeskutou klasiku" v oblibě. Dobře napsané klasické hry podle něj nesou množství témat, charakterů a situací, které živě promlouvají. "Práce na překladu a úpravách trvaly přes půl roku a nabídly lepší srozumitelnost. Soustředili jsme se na akčnost situací a vyostřenost politických slovních přestřelek," uvedl. Předem počítal s tím, že téměř čtyřhodinovou hru musí radikálně zkrátit.

Na premiéře tragédie Friedricha Schillera Marie Stuartovna se představila v hlavní roli Dagmar Havlová

Při zkouškách se netajil svým úmyslem inscenovat Marii Stuartovnu jako napínavý politický thriller, v jehož centru stojí dvě silné královny a zároveň příliš slabé ženy. "Je zde silný rozpor mezi stránkou osobní a veřejnou. Rozhodnout se racionálně (politicky) a potlačit své osobní emoce, anebo poslechnout srdce a neohlížet se na veřejnost, což znamená riskovat vlastní život," vysvětlil režisér.

"Umělecké hledání je vždycky obtížné pro každého, chce-li najít něco neotřelého a ryzího," charakterizovala v deníku Právo Havlová zkoušky. Nový překlad byl podle ní velkým oříškem pro každého, kdo se ho učil.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás