130 let

Leonard Cohen dostal v roce 2012 v Bostonu cenu za své písňové texty. | foto: Reuters

Doba komiksových biografií. Dočkali se jí Leonard Cohen i dětský herec Tomáš Holý

Kultura
  •   5:00
PRAHA - Vlivný kanadský písničkář Leonard Cohen, jenž zemřel v roce 2016, se dočká v anglickém překladu nové biografie. Ta má tentokrát podobu komiksu. Tento trend není novinkou ani u nás - minulý měsíc vyšla komiksová biografie dětského herce Tomáše Holého.

Kniha Leonard Cohen: On a Wire (Na drátu) kanadského publicisty a kreslíře Philippa Girarda se vynasnaží retrospektivně zachytit celý životní příběh slavného hudebníka, který několikrát navštívil i Prahu. Podle autora jde ale i o oslavu Montrealu a celé jeho hudební scény. 

Cohen se narodil v roce 1934 v židovské rodině v Montrealu. Začínal jako básník a spisovatel, k hudbě se přiklonil ve druhé polovině 60. let.
Řecký ostrov Hydra poskytl Leonardu Cohenovi spoustu inspirace pro jeho tvorbu.

Kniha začíná v roce 2016 na nemocničním lůžku, kde Cohen vzpomíná na celou svou kariéru. V příběhu vystupují známé postavy včetně slavného hudebního producenta Phila Spectora, který podle legendy jednou při obzvláště vypečeném nahrávání držel pod vlivem drog Cohenovi u hlavy pistoli.

Speciální pasáž knihy je věnována Cohenově nejslavnějšímu hitu, písni Hallelujah, jež se dočkala bezpočtu coververzí včetně těch od Jeffa Buckleyho nebo Lucie Bílé. Česká zpěvačka píseň přezpívala pod názvem Desatero

„Leonard Cohen byl mužem, který byl za svého života nejméně desetkrát prohlášen za mrtvého, ale vždy vstal z popela,“ popisuje svou knihu Girard. „Byl neuvěřitelně houževnatý. Příběh takového Cohena jsem se rozhodl vyprávět: ptáka fénixe, který se i po každé prohře postavil znovu pevně na nohy.“

Kniha ve francouzském originále již vyšla, v anglickém překladu vyjde na podzim. Zatím není jasné, zda dojde i na český překlad.

Komiksové biografie nejsou žádnou novinkou ani v Česku. V polovině června vyšla u nakladatelství Argo publikace V hlavní roli Tomáš Holý. Na knize spolupracovali Ota Kars, autor  biografie Jmenuji se Tomáš, a výtvarnice Czina, vlastním jménem Kristýna Plíhalová. 

Kniha kombinuje několik výtvarných stylů a představuje Tomáše Holého jako obyčejného kluka z pražských Nuslí. Příběh kulminuje osudovou nehodou, která slavnému dětskému herci v jeho jednadvaceti letech vzala život.

Obálka knihy V hlavní roli Tomáš Holý (2021)

Autor: Jaroslav Totušek
  • Vybrali jsme pro Vás