130 let
Literatura (Ilustrační foto).

Literatura (Ilustrační foto). | foto: Lidové noviny

Dvě šance pro Šmausův debut

Kultura
  •   10:52
PRAHA - Pátý ročník knižních cen Magnesia Litera již zná nominované tituly ve všech sedmi kategoriích. Dvě nominace má debutový román Martina Šmause Děvčátko, rozdělej ohníček. Ceny se budou předávat 24. dubna.

Poroty v letošním ročníku knižních cen Magnesia Litera posuzovaly 245 knižních titulů, které do soutěže zaslalo 86 českých nakladatelů. Hned dvě nominace - v kategorii Litera pro objev roku a Litera za prózu - získal debutový román Martina Šmause s názvem Děvčátko, rozdělej ohníček, který se stal již před časem vítězem Literární ceny Knižního klubu.

V kategorii Litera za prózu byl dále porotou vybrán romány Věry Noskové Bereme, co je a Selský baroko Jiřího Hájíčka, které se v anketě Lidových novin Kniha roku 2005 umístilo na třetím místě. Vítěz této ankety - román Jáchyma Topola Kloktat dehet - se však mezi trojici nominovaných Magnesie Litery nevešel.

Pestrá škála titulů
V kategorii Litera pro objev roku byl vedle Šmausova románu nominován básnický soubor Hany Hadincové Terra incognita a také „nebeletristická“ kniha Sudetská pouť aneb Waldgang absolventa kulturologie Petra Mikšíčka.

Porota ve složení Jiří Brabec, Václav Daněk, Vladimír Justl, Petr Kovářík a Jana Štroblová jako tři nejpozoruhodnější básnické knihy (z celkového počtu 31 zaslaných) na Literu za poezii navrhla třetí knihu Radka Malého s názvem Větrní, Vasquezova jestřába Karly Erbové a Třetí svíci Zuzany Hutňanové.

Pestrou škálu titulů jako tradičně přinesly další kategorie. Na Literu za naučnou literaturu byly vedle Zaniklé slávy savců Oldřicha Fejfara a Pavla Majora nominovány dvě historické práce: Dvě století střední Evropy Jana Křena a Dějiny rané romantiky - Fichte, Schlegel, Novalis z pera Břetislava Horyny.

Literu za nakladatelský čin pak má šanci získat Host za edici Strukturalistická knihovna, Doplněk za dvousvazkové Politické strany z dílny Jiřího Malíře, Pavla Marka a kolektivu a Galerie Nový Svět za fotografickou publikaci Jana Reicha Bohemia.

Pozoruhodné tituly přináší rovněž kategorie Litera za překladovou knihu. Román Fámy belgického autora Huga Clause „svede souboj“ s americkým bestsellerem Jonathana Safrana Foera Naprosto osvětleno a Experimentálními hrami rakouského dua Ernst Jandl a Friedericke Mayröckerová.

V loňském ročníku si Viola Fischerová vysloužila nominaci básnickou sbírkou Nyní, teď je její další titul Co vyprávěla dlouhá chvíle kandidátem na Literu za knihu pro děti a mládež společně s Tibetem Petra Síse a knihou Vladislava Stanovského Jak chodil Kristuspán se svatým Petrem po světě.

Každou středu od 18 hodin počínaje 29. březnem začíná také cyklus autorských čtení nominovaných na Magnesii Literu v kavárně knihkupectví Kanzelsberger na Václavském náměstí.

Na slavnostním večeru, který v přímém přenosu odvysílá ČT 2 od 20 hodin 24. dubna a jímž opět provede písničkář Jan Burian, budou vyhlášeni vedle vítězů těchto sedmi kategorií také laureáti Litery za přínos literatuře a celkový vítěz, který získá finanční odměnu ve výši 200 000 korun.

Nominace Magnesia Litera 2006

NAKLADATELSKÝ ČIN
Edice Strukturalistická knihovna (Host)
Jiří Malíř, Pavel Marek a kol.: Politické strany (Doplněk)
Jan Reich: Bohemia (Galerie Nový Svět)

PŘEKLADOVÁ KNIHA
Hugo Claus: Fámy (přel. Olga Krijtová, Paseka)
Jonathan Safran Foer: Naprosto osvětleno (přel. Richard Podaný, BB Art)
Ernst Jandl, Friedericke Mayröckerová: Experimentální hry (kolektiv překladatelů, Fra)

KNIHA PRO DĚTI A MLÁDEŽ
Viola Fischerová: Co vyprávěla dlouhá chvíle (Meander)
Petr Sís: Tibet (Raketa/Labyrint)
Vladislav Stanovský: Jak chodil Kristuspán se svatým Petrem po světě (Karmelitánské nakl.)

OBJEV ROKU
Hana Hadincová: Terra incognita (Dryáda)
Petr Mikšíček: Sudetská pouť aneb Waldgang (Dokořán)
Martin Šmaus: Děvčátko, rozdělej ohníček (Knižní klub)

NAUČNÁ LITERATURA
Oldřich Fejfar, Pavel Major: Zaniklá sláva savců (Academia)
Břetislav Horyna: Dějiny rané romantiky (Vyšehrad)
Jan Křen: Dvě století střední Evropy (Argo)

PRÓZA
Jiří Hájíček: Selský baroko (Host)
Věra Nosková: Bereme, co je (Abonent ND)
Martin Šmaus: Děvčátko, rozdělej ohníček (Knižní klub)

POEZIE
Karla Erbová: Vasquezův jestřáb (Fraus)
Zuzana Hutňanová: Třetí svíce (Drvoštěp)
Radek Malý: Větrní (Petrov)

Autoři: Lidové noviny
  • Vybrali jsme pro Vás