Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Energie artistů mě nabíjí, těší se Bittová na Letní Letnou

Slovensko

  17:00
Zítra začne v Praze 11. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná, který potrvá do 2. září. Hlavní hvězdou bude kolektiv Cirque Trottola, jehož členové uvedou představení Matamore připravené s dalším velkým jménem francouzského nového cirkusu Petit Théâtre Baraque. Světovou premiéru bude mít společný projekt zpěvačky a houslistky Ivy Bittové a kanadsko-francouzsko-belgického souboru La Compagnie du Poivre Rose.

Iva Bittová foto: ČTK

"Nebudu ale hrát pokaždé totéž, protože i já se chci při tom pobavit. Mám zkušenosti například s tanečníky, kde improvizuji, a v tomto případě mě nabíjí energie artistů. Snažím se něco vymyslet na zkouškách, které v Praze trvají už týden," řekla na dnešním setkání s novináři Bittová.

Zástupci francouzského souboru ji viděli v Bruselu na koncertě a požádali, aby mohli její muziku využít při představení. Na to jim nabídla, že by s nimi raději účinkovala živě a oni to přivítali. Šéf souboru Cirque Trottola Bonaventura Gacon, který do Prahy zavítal potřetí, řekl, že inscenace Matamore vznikala ze vzájemných sympatií souboru Petit Théâtre Baraque. V jejich projektu se uplatňuje živá hudba, která má působit až pompézně a být v kontrastu s komorním příběhem v manéži. Výsledkem je fantaskní cirkus s křehkými a burleskními klauny a akrobaty, kteří žonglují či létají vzduchem, jakoby popírali zákony gravitace.

Cirque Trottola

Akrobacie s prkny i propanbutanovými lahvemi

Extrémní podobu nového cirkusu nabídne v české premiéře další francouzský soubor Cirque Inextremiste, jehož představení je založeno na akrobacii na konstrukcích z prken, železa a propanbutanových láhví. Vítězové prvního ročníku televizní soutěže Česko Slovensko má talent, akrobatické duo DaeMen, přijdou s novým projektem Loser(s), ke kterému přizvali choreografa Jarka Cemerka. Poprvé na Letní Letné bude uvedeno audiovizuální představení Pantokine souboru Cirque Garuda, které spojuje prvky akrobacie, experimentálního žonglování, tance s interaktivní projekcí a videomappingem.

Vystoupení akrobatů z Cirku La Putyka.

Pro první pražské uvedení nejnovějšího představení Dolls si Letní Letnou vybral i soubor Cirk La Putyka. Inscenace s mezinárodním obsazením spojuje nový cirkus, akrobacii, práci s loutkami a předměty, moderní technologie i film. Uskuteční se také řada open air představení přístupných zdarma: například divadlo Vosto5, jihočeské Divadlo Continuo s pohybově-výtvarnou inscenací U zdi, Décalages s představením DeFACTO®, soubor Buchty a loutky s třetí částí čtyřdílného cyklu inspirovaného americkými horory a sci-fi filmy Čelisti reloaded a Teatrotoč s podívanou s loutkami pro děti.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...