130 let

Prezident filmového festivalu Febiofest Fero Fenič při zahájení 27. ročníku přehlídky | foto: ČTK

Fero Fenič oznámil konec současného Febiofestu, hledá nového vlastníka

Kultura
  •   11:01
Zakladatel Febiofestu Fero Fenič oznámil, že odstupuje z funkce čestného prezidenta. Zároveň potvrdil, že ochranné známky Febiofest a Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, jež získal od Úřadu průmyslového vlastnictví zpět, nesmí nikdo bez jeho souhlasu užívat. Společnost, která dosud Febiofest dosud provozovala, jej už nesmí dál pořádat.

„Z pozice zakladatele, majitele a ředitele jsem Febiofest od prvních krůčků v roce 1993 dovedl za dvacet let až k největšímu mezinárodnímu filmovému festivalu v dějinách hlavního města Prahy. Vedle toho se úspěšně rozvíjela i činnost mého filmového a televizního studia Febio,“ připomněl Fenič.

V roce 2012 se rozhodl festivalu vzdát. „Jako nezadluženou a úspěšnou s.r.o., ho za úřední odhad získala společnost Erbia Holding, která byla jediným zájemcem. Dohodnutou cenu se zavázala splácet po dobu pěti let. Přijal jsem i podmínku, že zůstanu po požadovanou dobu čestným prezidentem. Ředitel, kterého jmenovala, však pak po třech letech získal festival do svého vlastnictví,“ zmínil Kamila Spáčila.

Herec Jiří Lábus přebírá na slavnostním zahájení 28. ročníku Febiofestu čestnou cenu Kristián (17. září 2021).

„Již od počátku se nedodržovaly podmínky splácení kupní ceny i výkonu mé čestné funkce. Souběžně vznikalo a prohlubovalo se špatné hospodaření, na jehož konci je v současnosti insolvence s množstvím zaměstnanců a dodavatelů, kterým jsou neuhrazené jejich nároky,“ píše Fenič.

„Vzhledem k tomu, že majitel nenalezl žádné řešení stavu, do kterého festival přivedl, je nevyhnutelné mu aspoň zabránit v pokračování této činnosti. Případné jeho dalšího angažování v oblasti filmových festivalů by tak bylo krádeži duševního vlastnictví a know-how Febiofestu,“ dodává s tím, že Spáčilovo jakékoli další spojení s Febiofestem považuje za ukončené a bude hledat nového vlastníka.

„K vyjádření pana Fera Feniče bych chtěl sdělil, že jeho prohlášení poškozuje dobré jméno festivalu, což mi je samozřejmě líto. Obchodní vztahy nepřísluší řešit třetím osobám, natož prostřednictvím médií, proto bych byl rád, aby zůstaly mezi osobami, jichž se týkají. Více se k uvedenému prohlášení nechci vyjadřovat, neboť s panem Feničem máme uzavřenou písemnou dohodu o mlčenlivosti, uvedl Kamil Spáčil.

Autor: spa