130 let
Španělská režisérka Renate Costová získala hlavní cenu festivalu Jeden svět za snímek Sto osm.

Španělská režisérka Renate Costová získala hlavní cenu festivalu Jeden svět za snímek Sto osm. | foto: ČTK

Festival Jeden svět skončil, ceny putují do Španělska a Íránu

Kultura
  •   21:48
PRAHA - Předáním cen v kině Lucerna dnes skončila pražská část festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Nejlepším filmem se stal snímek o represích gayů v Paraguayi Sto osm španělské režisérky Renate Costové. Ocenění za ni převzala zástupkyně španělského velvyslanectví Alba Robertová. Cenu za režii si osobně převzal Alí Samadí Ahadí za snímek Věznice Írán o protestech Íránců proti výsledkům voleb v roce 2009.

Režisérka Costová se v detektivním příběhu vrací ke smrti svého strýce a odhaluje represe paraguayského diktátorského režimu proti homosexuálům.

K TÉMATU

Číslo 108 z názvu filmu odkazuje události z 60. let 20. století, kdy nechala paraguayská administrativa zlynčovat pro výstrahu 108 lidí ze seznamu evidujícího lidi s homosexuální orientací. Cenu za nejlepší režii filmu Věznice Írán si převzali íránský režisér Alí Samadí Ahadí spolu s producentem Janem Kruegerem z Německa. Oba získali za stejný snímek také zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Cena se uděluje pod záštitou bývalého prezidenta Václava Havla.

Vzhledem k jeho nemoci verdikt poroty oznámil ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Film Věznice Írán analyzuje situaci po volbách v roce 2009 pohledem lidskoprávních aktivistů a novinářů, osobní rovinu doplňují fiktivní příběhy dvou mladých Íránců. Jejich osudy jsou ztvárněné animovanou formou, která silně kontrastuje se syrovými autentickými pouličními záběry z mobilních telefonů a internetových blogů. "Výjimečné použití archivních materiálů pomáhá dotvářet dojem obrovské moci lidí v ulicích Teheránu," řekl jeden z porotců Ondřej Trojan. Dodal, že pro něj osobně byl film Věznice Írán tím nejsilnějším zážitkem.

Zvláštní uznání hlavní poroty získal švédský snímek Vodka Factory. Sleduje dvě generace žen v malém ruském městě plném agresivních, věčně opilých mužů. Bez příkras pojednává o domácím násilí a situaci svobodných matek. Cenu si osobně převzal polský režisér Jerzy Sladkowski.

LN partnerem
Lidové noviny byly partnerem kategorie Máte právo vědět, ve které se udílí Cena poroty Rudolfa Vrby. Letos ji získal britský film Afghánští tanečníci, který upozorňuje na porušování práv žen a dětí v afghánské patriarchální společnosti. Cenu si z rukou zástupce šéfredaktora LN Jana Dražana převzala spolupracovnice britského režiséra Jamieho Dorana Magdalena Šebestová.

Zvláštní uznání poroty Rudolfa Vrby dostal ruský snímek Mějte mě rádi, prosím. Režisér Valerij Balajan vypráví o vraždě obránce lidských práv Stanislava Markelova a novinářky Anastasije Baburovové.

PSALI JSME

Vítězem divácké ceny VŠEM se stal dokument Na stupních vítězů, který pojednává o pěti atletech připravujících se na seniorské mistrovství světa ve Finsku. Pro cenu si přišli německý režisér Jan Tenhaven a jeden z hlavních protagonistů, český seniorský atlet Jiří Soukup.

Festival letos uvedl 104 dokumentů z téměř 40 zemí, bude pokračovat v dalších 33 českých městech. Na přehlídku letos přijalo pozvání více než 150 zahraničních hostů. 

Autoři: Lidovky.cz, ČTK