Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nedotknutelní by už dnes neprošli. Je tu generace „no offence“, říkají režiséři francouzského filmového hitu


Éric Toledano (vlevo) a Olivier Nakache | foto: Aerofilms

Premium
Francouzští filmaři Olivier Nakache (* 1973) a Éric Toledano (* 1971) se proslavili zejména komedií Nedotknutelní z roku 2011, a jak říkají v rozhovoru, leccos z jejího humoru by už dnes možná bylo nepřijatelné. I v novém filmu Těžký rok o dvou zadlužených outsiderech, kteří se vetřou do radikálního ekologického hnutí, ale našli způsob, jak upozornit na důležitá témata a zároveň neztrácet vtip.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Váš film začíná hektickou scénou na Black Friday, kdy se zákazníci snaží prodrat ke slevám a aktivisté a aktivistky jim v tom vlastními těly brání. Black Friday je asi ve Francii velké téma, loni se hodně psalo dokonce o sporné ministerské kampani proti slevám. Do jaké míry vás inspirovaly konkrétní události tohoto druhu?
Éric Toledano:
Asi každý film má ambici zrcadlit něco, co je pro danou dobu typické, a nás inspirovalo to, jakým způsobem jsou lidé třeba právě na Black Friday schopni se vrhnout do takové takřka živočišné konzumace. Je to jakási alegorie přístupu k životu.

Podobně se lidé chovali, třeba když přišla do velké slevy nutella, zákazníci se o ni doslova prali. Ve filmu takové věci ukazujete, abyste si spolu s diváky položili otázku, jestli pořád ještě naše chování odpovídá nějakým normám, nebo jestli už jsme trochu vykolejili.

Zároveň jsme do té scény pustili skladbu Jacquese Brela La valse à mille temps, na kterou spolu ti znesváření lidé jakoby tančí a ten tanec se stává čím dál neúnosnější. Dostává to až takovou punkovou formu.

Lidovky.cz: Ve svých komediích se obvykle dotýkáte bolavých společenských témat, jako je vztah k lidem s handicapem nebo třeba teď pád do dluhové pasti. Dá se říct, že v tomto směru postupujete systematicky?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: