130 let

Z filmu Hunger Games: Vraždená pomsta | foto: Bontonfilm

Filmové premiéry: návrat Hunger Games i české krávy v hlavní roli

Kultura
  •   12:00
Český film Bella Mia řeší sounáležitost člověka s přírodou, německá Vlhká místa zas problémy tělesné intimity. Americká produkce tento týden nabízí stárnoucího Toma Hankse coby kapitána lodi ohrožené piráty a oscarovou Jennifer Lawrence v pokračování sci-fi ságy Hunger Games.

Stádo krav z menšího statku je kvůli podezření na nemoc šílených krav odsouzeno k utracení. Zvířata nakládané do vozů ale vycítí blížící se hrozbu a podaří se jim utéct. Lidé na ně začnou pořádat hon, ale stádo pod vedením krávy Bely se ukáže být v mnoha ohledech inteligentní a prozíravé a řadu nástrah prokoukne, zneškodní, nebo prostě jim unikne… Taková je výchozí situace filmu Bella Mia, který rozehrává příběh nerovného střetu lidského a přírodního elementu a nechybí mu silný emocionální náboj ani morální apel. Martin Duba, který je autorem scénáře, kameramanem i režisérem, obsadil kromě hlavní zvířecí hrdinky do filmu také Petra Formana, Zuzanu Norisovou, Břetislava Rychlíka a další.

Krávy v hlavní roli: film Bella Mia

Kapitán Phillips - drama souvislostí a vztahů

Příběh filmu Kapitán Phillips se vrací ke skutečné události z roku 2009, kdy došlo k únosu nákladní americké lodi Maersk Alabama skupinou ozbrojených somálských pirátů. Režisér Paul Greengrass natočil napínavý thriller, který se zaměřuje na vztah mezi pirátským vůdcem Muse (Barkhad Abdi) a kapitánem lodi Alabama Richardem Phillipsem (Tom Hanks). Kapitán je nucen coby rukojmí násilníků svou loď i posádku opustit a Muse a Phillips se následně ocitají uprostřed nezastavitelné vojenské mašinerie, která směřuje k dopadení pirátů a osvobození kapitána za jakoukoli cenu.

Tom Hanks jako kapitán Phillips

"Situace se pro diváka, stejně jako pro protagonisty uzavřené v klaustrofobním prostoru, stává téměř fyzicky nesnesitelnou – to je však pouze základ pro drama souvislostí a vztahů, zviditelněných na hrací ploše mořské hladiny. ... Paul Greengrass v Kapitánu Phillipsovi potvrzuje, že je jedním z nejosobitějších autorů pracujících v rámci středního proudu," píše Alena Prokopová ve své recenzi., kterou si můžete přečíst v dnešním vydání Lidových novin.

Podívaná pro adolescenty

V pokračování romantické sci-fi Hunger Games s podtitulem Vražedná pomsta přicházejí opět na scénu Katniss (Jennifer Lawrence) a Peeta (Lian Hemsworth), kteří se vítězství v 74. ročníku Hunger Games vrací domů. Jako vítězové musí ale brzy domov a své rodiny znovu opustit a vydat se na okružní jízdu po všech krajích Panemu. Jejich úkolem je bavit lidi, oproti očekávání Kapitolu ale Katniss a její příběh inspiruje ke vzpouře. Proto prezident začne plánovat, jak Katniss zlikvidovat…

Ústřední dvojice filmu Hunger Games: Vraždená pomsta

"Hunger Games by se daly přiřadit k, řekněme, sociálně angažovaným sci-fiposlední doby, jako bylo třeba Elysium Neilla Blomkampa," píše ve své recenzi Ondřej Štindl. "Samozřejmě je to také (především) podívaná pro adolescenty, jež si vyžaduje své a svoje myšlenky sděluje náležitě po lopatě – chudé děti zbědované a líbezné, elita dekadentní, hrdinka atletická (Jennifer Lawrenceová je ovšem dobrá herečka)." Celou recenzi najdete v dnešní Lidových novinách. 

ČTĚTE TAKÉ

Trapnost v hlavní roli

Německý film Vlhká místa představuje osmnáctiletou Helen (Carla Juri), která ráda zkoumá vše kolem vlastní sexuality a jiných intimních záležitostí a nebojí se tím šokovat své okolí. Nezastaví se ani ve chvíli, kdy ji neopatrnost při holení intimních partií připoutá na nemocniční lůžko.

Autor: Lidovky.cz