130 let

Snímek tlumočník (2018). Jiří Menzel. | foto: Bioscop

Filmový festival Berlinale letos ocení také režiséra Jiřího Menzela

Kultura
  •   18:00
BERLÍN - Kolem čtyřstovky filmů,debatu o Me Too, tematickou orientaci na migraci či na sexuální obtěžování nabídne mezinárodní filmový festival Berlinale, který začal ve čtvrtek. O cenu – Zlatého medvěda – se uchází celkem devatenáct snímků včetně filmu Touch Me Not, na kterém se podílela i česká produkce.

Úvodní film festivalu potěší fanoušky Wese Andersona. Ten přichází po Fantastickém panu Lišákovi z roku 2009 znovu s animovaným filmem – s názvem Ostrov psů (Isle of Dogs) a už první ukázky překvapí grafickou originalitou. Duchaplný režisér naplnil pozitivní energií už počátek Berlinale roku 2014, kdy zahajoval snímkem Grandhotel Budapešť. V Ostrově psů tradičně propůjčily zvířatům své hlasy velké hvězdy, například Bill Murray nebo Scarlett Johanssonová.

Snímek tlumočník (2018). Zuzana Mauréry a Jiří Menzel.
Snímek tlumočník (2018). Jiří Menzel a Peter Simonischek.

Loňský ročník Berlinale patřil silným ženám režisérkám. Zlatého medvěda získala Maďarka Ildikó Enyédiová za film O těle a duši, zaujala Agnieszka Hollandová snímkem Přes kosti mrtvých. Také letos to vypadá na zajímavý počin z Východu a od ženy: Małgorzata Szumowská je nejvýraznější postava současného polského filmu, přinejmenším pro svoje hluboké a ironické nazírání reality dnešního Polska – a vlastně celé postkomunistické Evropy.

V roce 2015 byl na Berlinale nečekaným hitem její snímek Tělo o mladé anorektičce. Szumowská v něm konfrontuje falešně postavené duchovno s každodenním cynismem a výsledkem je pocit bolesti a neporozumění. Její realistický, nenápadný styl a důraz na niterné herectví je přímým pokračováním nejlepších tradic polského filmu, od Zanussiho po Kieślowského. Její nový film Tvář, který předvede v Berlíně, jde podle všeho ještě dál: jejím hrdinou má být zmrzačený mladík, který jako první v Polsku podstoupí transplantaci tváře.

Po debatě o Me Too prý už svět nebude jako dřív

Berlinale je tradičně festivalem pr o místní publikum a vyhledává pro něj filmy obsazené celebritami. Ovšem letošní soutěž není nijak hvězdně obsazená. Ze světových mainstreamových režisérů přiváží svůj film například Steven Soderbergh. Jeho snímek Nezdravá (Unsane) má být psychothriller o dívce zavřené na psychiatrii. Není jasné, zda její podezření a můry jsou přeludy, nebo skutečnost.

Divácky atraktivně působí ještě Damsel, variace na western s Miou Wasikowskou v hlavní roli, a možná mimosoutěžní irský historický snímek Black 47. Jeho hrdina bojoval za Brity v Afghánistánu a po návratu do Irska zjišťuje, že kvůli krutosti britské správy propukl na ostrově hladomor a jeho rodina vymřela.

Otřásající skutečná událost sama o sobě není zárukou filmové kvality, ale netřeba soudit předem: norský režisér Erik Poppe přichází s rekonstrukcí hromadné vraždy sociálnědemokratické mládeže na letním táboře v roce 2011, snímek se jmenuje prostě Utöya 22. července (Utöya 22 .juli).

Dva životopisné snímky vzbudí očekávání hlavně v divácích, kteří znají jejich hrdiny. Snímek 3 dny v Quiberonu (3 Tage in Quiberon) líčí epizodu ze života Romy Schneiderové v době, kdy pózovala pro fotografa Roberta Lebecka. Charismatickou rakousko-francouzskou hvězdu hraje Marie Bäumerová, jejíž fyzická podoba působí i na fotografiích až neuvěřitelně.

Zlatého medvěda získal na Berlinale maďarský film O těle a duši

Velkou zvědavost vzbuzuje ruský snímek Alexandra Germana ml. Ten se vrátil do sovětských sedmdesátých let minulého století, aby natočil snímek o Sergeji Dovlatovi, napůl disidentském spisovateli a příteli Josifa Brodského. Dovlatov byl během vojenské služby přinucen vykonávat službu dozorce v sibiřských trestných lágrech, část jeho práce byla zakázána av roce 1978 byl donucen k emigraci do USA, kde brzo po příjezdu zemřel.

Rumunská nová vlna je zastoupena snímkem Adiny Pintiliové Nedotýkej se mne (Touch Me Not), který vznikl v koprodukci s Českou republikou. Z německých snímků vzbuzuje očekávání nový film Christiana Petzolda Transit, který se odehrává v Paříži těsně před koncem druhé světové války. V soutěži letos chybí filmy z Íránu a zřejmě se příliš neurodilo ani v Číně a Japonsku.

Soutěžní filmy bude hodnotit porota v čele s německým režisérem Tomem Tykwerem, zasedne v ní také herečka Cécile de France.

A jaké bude české zastoupení? Nesporným úspěchem je čest otevřít sekci Panoráma dokumentem Až přijde válka režiséra Jana Geberta o podivné fašizující domobraně. Slovensko-český film Tlumočník režiséra Martina Šulíka s Jiřím Menzelem a Peterem Simonischekem uvede festival v sekci Berlinale Special a bude to zároveň příležitost oslavit s Jiřím Menzelem jeho osmdesátiny – delší dobu nemocný jubilant si ale pro cenu do Berlína nepřijede.

zdroj: www.youtube.com

Do třetice je tu zmíněný soutěžní snímek Nedotýkej se mne, zařazený do hlavní soutěže. Jeho režisérkou je Rumunka Adina Pintiliová a natočen byl v koprodukci Rumunska, Bulharska, Česka, Německa a Francie.

Ředitel festivalu Dieter Kosslick ohlásil také několik veřejných debat na téma Me Too, a dokonce zmínil, že festival po Weinsteinově skandálu vyřadil ze soutěže několik filmů. Jakých a proč, to blíže neupřesnil, zato při tiskové konferenci žertem prohlásil, že po debatě na Berlinale „už svět nebude jako dříve“. Otázka, kterou mají veřejné debaty do hloubky probrat, zní: Může společnost přehodnotit umělecké dílo, jehož autorem je člověk, který se dopustil sexuálního násilí?

Velký umělecký talent je ovšem stejně temné a záhadné teritorium jako oblast sexu a erotiky. Při vší úctě ke skutečným obětem a při protestu proti zneužívání moci k jakémukoliv násilí jsou namístě obavy: nebudeme muset jednou vyřadit z knihoven Shakespeara, pokud na něj něco najdeme? Neobjeví se něco na Bergmana? Musíme doufat, že rozum zvítězí.

A na závěr perlička: Berlinale přestává vydávat novinářům papírové kelímky na kávu a zdvořile žádá, abychom si přinesli hrneček. Ale pokud ho nebudeme mít, rádi nám jej za dvě eura pronajmou.

ČESKÁ STOPA V BERLÍNĚ

■ Jméno České republiky se bude na letošním Berlinale skloňovat hned několikrát. V pátek 23. února tam organizátoři udělí cenu Kamera Berlinale režisérovi Jiřímu Menzelovi. Ocenění je určeno osobnostem, k nimž má festival zvláštní vztah. Ve stejný den proběhne na festivalu mezinárodní premiéra snímku Tlumočník, v němž Menzel hraje titulní roli asketického tlumočníka Aliho. Film natočil slovenský režisér Martin Šulík v česko-slovensko-rakouské koprodukci. Na místě bude také k vidění dokument Jana Geberta A žpřijde válka o podivné fašizující domobraně. Českou stopu nese také drama rumunské režisérky Adiny Pintiliové Nedotýkej se mne, jež vzniklo v koprodukci Rumunska, Bulharska, Česka, Německa a Francie.

Autor: