130 let
Videoartista Marek Ther

Videoartista Marek Ther | foto: Facebook - Silvina ArismendiReprofoto

Finalisté Chalupeckého ceny vyrážejí mezi lidi

Kultura
  •   18:03
KYTLICE - Jeden z pěti finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého Marek Ther promítne v Kytlici videoprojekci o odsunu sudetských Němců po roce 1945. Bude i o historii nedalekého Dolního Podluží, informovala mluvčí projektu Klára Mixová. Cenu Jindřicha Chalupeckého uděluje porota od roku 1990 mladým výtvarným umělcům do 35 let.

Kytlici, dříve německy Kittlitz, si Ther pro projekci nevybral náhodně, leží nejen v německém pohraničí, ale v její těsné blízkosti je i Dolní Podluží, jehož příběh jeden z krátkých filmů vypráví. "Therovo video Pflaumen ilustruje sudetoněmeckou problematiku na vztahu malého chlapce a jeho matky a video Bei dem ... se zaměřuje na historii obce Dolní Podluží, dříve nazývané Niedergrund," popsala Mixová.

Patnáctiminutový snímek Pflaumen (Švestky) zachycuje komplikované vztahy Čechů a Němců ve druhé polovině 20. století na jednoduchém příběhu malého sudetského chlapce a jeho matky. Druhý snímek, osmnáct minut trvající video Bei dem ... přibližuje více než 500 let historie německé obce Niedergrund, dnešního Dolního Podluží.

Promítnout svá videa "Bei dem..." a "Pflaumen" přijede Marek Ther v sobotu 27. srpna do hostince Duha v Kytlici na Děčínsku. Návštěvníci mohou videa vidět zdarma a po jejich zhlédnutí diskutovat s autorem.

5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst

Akce je součástí doprovodného programu Ceny Jindřicha Chalupeckého nazvaného 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst. Všech pět letošních finalistů, Jiří Thýn, Marek Ther, Pavel Sterec, Dominik Lang a Filip Cenek, od července do listopadu představí svá díla v nejrůznějších formách na pěti vybraných místech v České republice pěti různými libovolnými způsoby.

V září se plánuje prezentace Pavla Sterece v Koněpruských jeskyních, říjen bude patřit Filipovi Cenkovi v Olomouci a listopad Dominiku Langovi v Táboře. Organizátoři se rozhodli následovat myšlenku teoretika a kritika umění Jindřicha Chalupeckého, že umění se ukazuje lidem a lidé umění.

Videa Marka Thera najdete na www.artycok.tv.

Autor: ČTK