130 let
Britská herečka Hattie Morahanová.

Britská herečka Hattie Morahanová. | foto: Independent

HBO točí v Praze sérii Bez vědomí z 80. let. Objeví se v ní i Hattie Morahanová

Kultura
  •   12:03
PRAHA - Britská herečka Hattie Morahanová známá z filmu Kráska a zvíře a kanadský herec českého původu David Nykl, jehož si diváci mohou pamatovat ze seriálu Hvězdná brána, se objeví po boku Tatiany Pauhofové ve špionážním dramatu Bez vědomí.

Šestidílnou sérii v režii Ivana Zachariáše, která se odehrává v 80. letech 20. století v Praze, právě v Česku natáčí HBO Europe. Některé scény budou následně dotáčeny v Londýně. Ve středu o tom informovala mluvčí HBO Europe Pavla Brožková.

Bohemian Rhapsody útočí na vítězství. Podívejte se na nejvýdělečnější filmy v Česku

Bez vědomí je televizním scenáristickým debutem Ondřeje Gabriela, jako režisér série se vrací Ivan Zachariáš, který pro HBO Europe natočil společně s Alicí Nellis Pustinu. Na sérii se jako odborný poradce podílel spolupracovník CIA a světově uznávaný expert na špionážní techniku H. K. Melton, uvedla Brožková.

Hlavní role se ujme Táňa Pauhofová

V čele mezinárodního obsazení se v hlavní roli představí Pauhofová, pro níž jde po první řadě Terapie a historické minisérii Hořící keř o třetí spolupráci s HBO Europe.

Bez vědomí se odehrává v předvečer a během bouřlivých politických změn v Československu. Proto je jeho premiéra symbolicky stanovena na konec roku 2019, kdy se bude připomínat 30. výročí Sametové revoluce.

Série vypráví o profesionální houslistce Marii, která se se svým politicky aktivním manželem Viktorem po 12 letech londýnského exilu vrací do Prahy. Rodinná návštěva se však brzy mění v drama. Marie skončí v nemocnici a když se probere z bezvědomí, její manžel je pryč a nikdo neví, kam zmizel.

Špionáž z pohledu průměrné ženy

„I když se příběh odehrává v 80. letech, je naprosto aktuální i pro naši polarizovanou společnost. Je vyprávěn z Mariina úhlu pohledu, čímž typicky mužský žánr získává další rozměr. Tím, že je špionážní příběh netradičně vyprávěn očima napohled průměrné ženy, vzniká fascinující, působivé a přitažlivé drama, které baví nejen nás, ale pevně doufáme, že zaujme i co nejširší publikum,“ uvedla kreativní producentka HBO Europe Tereza Polachová.

Producenty Bez vědomí za HBO Europe jsou Tereza Polachová a Steve Matthews. Šestidílná série vzniká v produkci společnosti ETAMP Film.

Sedmatyřicetiletý Ivan Zachariáš absolvoval obor dokumentární tvorby na pražské FAMU. Během 90. let se stal jedním z nejžádanějších reklamních režisérů a za své reklamy pro nejvýznamnější světové společnosti získal řadu prestižních oborových cen. Režíruje také znělky Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Kriminální drama Pustina v produkci HBO Europe získalo několik českých filmových cen či nominací.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás