130 let
Robert Gasper

Robert Gasper | foto: JAZZFEST Brno

Hvězdami brněnského JazzFestu budou Robert Glasper a Wayne Shorter

Kultura
  •   12:30
BRNO - Pianista Robert Glasper a saxofonista Wayne Shorter jsou hlavními taháky 15. ročníku mezinárodního hudebního festivalu JazzFestBrno. Ten od 3. do 28. dubna nabídne během deseti večerů osmnáct koncertů na pěti místech.

Pianista Robert Glasper zavítá se svým projektem Experiment do Sono Centra 11. dubna. Mladý hudebník si za svoji uměleckou odvahu charakteristickou mícháním jazzu a hip-hopu vysloužil i prestižní cenu Grammy a spolupracuje s hudebními superstar, jakými jsou Norah Jones, Snoop Dogg nebo Macy Gray. „Jeho tvorba je příležitostí k otevření žánru novým vlivům a hlavně novým posluchačským okruhům, především z řad mladších,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

zdroj: www.youtube.com

O dva dny později vystoupí v Bobycentru saxofonista a desetinásobný držitel ceny Grammy Wayne Shorter, jenž se svým kvartetem kvartetem zahraje v Brně vůbec poprvé. V jeho kvartetu jako sidemani hrají prvotřídní instrumentalisté – bubeník Brian Blade, pianista Danilo Pérez a kontrabasista John Patitucci.

Zahraniční hosty kromě již zmíněných Američanů zastupují mimo jiné polský trumpetista Tomasz Stańko nebo izraelská dvojice Yaron Herman a Ziv Ravitz.

Wayne Shorter se svým kvartetem.

Česko zastoupí Ondřej Ruml i Ondřej Pivec

Nejpočetnější zastoupení patří domácím hudebníkům. Festival v neděli 3. dubna zahájí koncert vokálního sexteta Skety v Divadle Husa na provázku. Mladá šestice se může pochlubit čtyřmi čerstvými nominacemi na prestižní ceny Contemporary A Cappella Recording Award, které jsou obdobou Grammy v žánru a cappella. Na koncert Sket naváže vystoupení Ondřeje Rumla s česko-slovenskou kapelou Matej Benko Quintet.

Na JazzFest přijede také jeden z mála českých hudebníků, kteří dokázali uspět i v New Yorku. Varhaník a držitel Ceny Anděl Ondřej Pivec si vysloužil angažmá u krále jazzového zpěvu Gregoryho Portera a v Brně se po letech představí se svou sestavou Organic Quartet. Na vybrané koncerty navážou jamsessions v klubu MusicLab.

Autor: Lidovky.cz