130 let

Jaromír Nohavica v Hotelu Hvězdář | foto: ČT

Mám přátele mezi Ukrajinci i Rusy, řekl Nohavica. Plánuje koncert z podkroví

Kultura
  •   15:50
Z podkroví svého domu odvysílá Jaromír Nohavica ve středu speciální online koncert. Plánovaná půlhodina písní „k dnešním nelehkým časům“ má symbolický název Vlaštovko, leť. Odkaz na stream koncertu bude zveřejněn na písničkářově oficiálním webu.

Informaci o speciálním streamu uvedl písničkář, textař a skladatel Jaromír Nohavica na svých stránkách. 

„Jaromír Nohavica odvysílá ve středu 2. 3. 2022 od 19 hodin z podkroví svého domu on-line koncert. Plánovaná půlhodina písní k dnešním nelehkým časům má symbolický název Vlaštovko, leť. Odkaz na koncert bude zveřejněn dodatečně na oficiálním webu,“ píše se zde.

„Mám přátele mezi Ukrajinci i mezi Rusy. A vždycky jsem byl, jsem a budu proti všem válkám,“ dodal ke speciálnímu koncertu pro iDNES.cz.

Ostravský písničkář se přitom v posledních dnech setkal na sociálních sítích s kritikou, když mu bylo připomínáno převzetí Puškinovy medaile z rukou Vladimira Putina v roce 2018. 

„Nechávám si ji. Puškinovu cenu jsem dostal za zpívání písní Vladimira Vysockého a Bulata Okudžavy a ne za válčení,“ reagoval v pátek Jaromír Nohavica. 

Ruského státního vyznamenání se totiž o den dříve na protest proti aktuálnímu dění na Ukrajině a vpádu ruských vojsk vzdal její další držitel, slovenský spisovatel a překladatel Ján Štrasser.

Kromě speciálního „podkrovního“ koncertu plánuje Nohavica na konec zimy a jaro další vystoupení. V březnu zahraje v Hodoníně, Uherském Brodě, Frenštátu pod Radhoštěm a Frýdlantu nad Ostravicí.

Čtyřicet let od prvního veřejného vystoupení pak písničkář oslaví 25. března speciálním vystoupením na totožném místě jako v roce 1982 v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě.

Autor: ts