• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Joe Lovano | foto: JazzFestBrno

JazzFest přiveze do Brna dvacet hvězd v širokém stylovém spektru

Kultura
  •   18:00
Pořadatelé 16. ročníku festivalu JazzFestBrno představili včera kompletní program tradiční jarní jazzové přehlídky. K již dříve oznámeným koncertům superhvězd Chicka Corey, Richarda Bony či Stevea Gadda přibyla plejáda dalších hudebníků.

Od 23. března do 4. května se fanouškům představí mimo jiné legendární americký saxofonista Joe Lovano s kapelou Classic Quartet, jež zkoumá bohatou historii mainstreamového jazzu přes swing a bebop. Zahraje i jeho nástrojový kolega Chris Potter. „Je jedním z nejzaměstnanějších jazzmanů současnosti a možná i pod tíhou nejrůznějších závazků si svoji vlastní kapelu ne dost hýčká. Berme tedy jeho festivalový koncert jako opravdovou událost,“ říká ředitel festivalu Vilém Spilka.

Pozornosti fanoušků nejen jazzu, ale i world music by rozhodně neměl ujít společný koncert kvarteta českého saxofonisty Luboše Soukupa a beninského kytaristy Lionela Louekeho, jehož posluchači znají například z kapely Herbieho Hancocka.

Steve Gadd
Chris Potter

Jistotu skvělého zážitku slibuje i koncert kapely Poogieho Bella, dvorního bubeníka Marcuse Millera, jejímž členem je i slovenský kytarista Juraj Griglák. Totéž platí v případě tria nizozemského kytaristy Jesse van Rullera, prvního evropského vítěze prestižní soutěže Thelonia Monka, či mezinárodního uskupení Michala Wróblewského.

V celkem dvanácti koncertních večerech zahrají na dvě desítky kapel jak ze zahraničí, tak i z domácí scény. Z českých hudebníků kromě již dříve avizovaného a nyní téměř vyprodaného koncertu Dana Bárty s triem Roberta Balzara a Filharmonií Brno zahraje v Brně třeba Vertigo, Concept Art Orchestra pod taktovkou Štěpánky Balcarové, trio kytaristy Davida Dorůžky nebo sestava jazzových legend v čele s Peterem Lipou.

Vstupenky na festival jsou v prodeji na webu www.jazzfestbrno.cz (kde najdete i kompletní program) a v běžných předprodejích.

  • Vybrali jsme pro Vás