130 let
Markéta Irglová.

Markéta Irglová. | foto: ČTK

Jediný český koncert Irglové bude v Plzni. Uvede i film Píseň moře

Kultura
  •   15:30
PLZEŇ - Animovaný film Píseň moře uvede v Plzni skladatelka a držitelka Oscara Markéta Irglová. V Domě hudby odehraje zároveň 29. března svůj jediný letošní koncert v České republice. Koncert i uvedení filmu je součástí programu Plzně - Evropského hlavního města kultury 2015.

„Markéta představí svůj sólový program, který se ke komorní atmosféře Domu hudby výborně hodí,“ uvedl programový ředitel projektu Plzeň 2015 Jiří Sulženko. Zpěvačka představí svou klavírní tvorbu v Plzni vůbec poprvé.

Čtěte také:

Zahraničními kritiky oceňovaná zpěvačka a skladatelka Irglová nazpívala pro českou verzi irského snímku Píseň moře titulní píseň. Do českých kin vstoupí animovaná pohádka pro malé i velké 19. března s českým dabingem i v původním znění s českými titulky.

Příběh se odehrává v bájné krajině starých Keltů, kde žije na osamělém majáku otec s dcerou a synem. Jejich život se změní, když se ukáže, že malá dcerka je poslední z tuleních víl. Jedině ona může písní moře zachránit všechny pohádkové bytosti, které proměnila čarodějnice v kámen. Příběh keltských mýtů a naděje vynesl mladému irskému režisérovi Tommu Moorovi nominaci na Oscara.

Z filmu Píseň moře.

„Společně s Aerofilms jsme se rozhodli pozvat Markétu Irglovou do Plzně, která se pro letošek s nadsázkou stala hlavním městem filmové animace, především díky dvěma krásným výstavám inspirovaným osobností Jiřího Trnky,“ uvedl programový ředitel projektu Plzeň 2015 Jiří Sulženko. Film Píseň moře podle něj svojí poetikou a výběrem tradiční animace Trnkovu tvorbu připomíná.

„Jako držitelku zlaté sošky za titulní píseň k filmu Once z roku 2006 nám přišlo přirozené Markétu Irglovou k nazpívání titulní písně oslovit. Svět irských legend navíc velmi blízko souzní s atmosférou jejího současného života na Islandu,“ dodal Jan Noháč ze společnosti Aerofilms, která film uvede.

 

Autor: ČTK