130 let
Kapela Scooter na koncertě.

Kapela Scooter na koncertě. | foto: www.benatskanoc.cz

Kapele Scooter hrozí na Ukrajině 8 let vězení, kvůli koncertu na Krymu

Kultura
  •   14:19
SEVASTOPOL/KYJEV - Členům německé kapely Scooter hrozí na Ukrajině za vystoupení na Krymu anektovaném Ruskem až osm let vězení. Ukrajinské úřady žádají Německo o pomoc při vyšetřování. Uvedla to v neděli agentura Unian s odvoláním na ukrajinskou prokuraturu.

Ta mimo jiné žádá výslech frontmana skupiny H.P. Baxxtera. Kyjev pohlíží na cesty na Krym jako na narušení hranic.

Známá německá technopopová skupina v pátek vystoupila na rockovém festivalu ZBFest v krymském městě Balaklava poblíž přístavu Sevastopol. Její frontman H.P. Baxxter minulý měsíc německým médiím řekl, že Scooter pojede na Krym zahrát, ne se politicky angažovat.

zdroj: www.youtube.com

Tlak na Němce

Nelegální cestu kapely na ukrajinské území anektované v roce 2014 Ruskem označil za skandál a trestný čin se závažnými právními důsledky ukrajinský velvyslanec v Německu. Organizátorům soutěže Německo hledá superstar poradil, aby Baxxtera kvůli úmyslnému porušení zákonů jiné země vyloučili z poroty, napsala agentura DPA.

Scooter měl podle agentury RIA Novosti u ruských fanoušků velký úspěch a její třiapadesátiletý předák se s publikem rozloučil slovy „Spasibo, Crimea! See you next time!“ (Děkujeme, Kryme! Uvidíme se příště!). Na instagramu pak anglicky připojil „Děkujeme, Kryme, skvělé publikum!“

Autor: ČTK