130 let

Karel Vágner | foto: Marie Stránská, MAFRA

Holky z naší školky či Duhová víla. Autor hitů Karel Vágner oslaví 80

Kultura
  •   10:06
Dlouholetý spolupracovník Hany Zagorové, hudebník, producent textař a skladatel Karel Vágner, mimo jiné autor hudby k trilogiím Sluce, seno... a Babovřesky, oslaví 22. března 80. narozeniny.

Karel Vágner prošel během života řadou kapel. Známý je díky dlouholeté spolupráce se zpěvačkou Hanou Zagorovou a autor hitů jako Holky z naší školky, Duhová víla nebo Ahoj léto. Otec šesti dětí, mimo jiné známého rybáře Jakuba Vágnera, se uplatnil i jako zpěvák, bavič, režisér nebo dramaturg. Od 90. let se intenzivně věnoval hlavně podnikání a práci producenta, v únoru 1990 založil vydavatelskou firmu Multisonic, v jejímž čele stál přes dvacet let.

Pražský rodák se vyučil nástrojařem a pracoval ve Veltechně v Čakovicích. Původně se věnoval hlavně sportu, s nímž byl nucen přestat kvůli zranění ruky, které si způsobil při práci s pilou. K hudbě se dostal během vojenské služby, po které vystudoval hru na kontrabas na pražské konzervatoři. Kariéru začínal s Greenhorns a v Orchestru Karla Duby. 

Hraní v tomto ve své době populárním orchestru Vágnerovi přinášelo radost i četné cesty do zahraničí, málem se mu ale také stalo osudným. Zakladatel orchestru Karel Duba tragicky zahynul v Mongolsku v roce 1968 při pádu autobusu do propasti společně s několika členy svého orchestru. Vágner byl mezi šťastlivci, kteří nehodu se zraněním přežili.

Karel Vágner také vedl orchestr Evy Pilarové, hrál s Karlem Vackem mladším, v Tanečním orchestru Československého rozhlasu, ale i v Semaforu u Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Je také autorem několika hitů, z nichž nejznámější je Holky z naší školky dua Petr Kotvald a Stanislav Hložek.

„Jsem rád, že ta písnička pořád žije a hraje se i v zahraničí. Velkou zásluhu na tom má i režisér Zdeněk Troška. On si mě vybral, abych mu napsal hudbu k filmu Bota jménem Melichar, kde je vlastně ústřední melodie Holky z naší školky,“ řekl v jednom z rozhovorů. S Hanou Zagorovou nazpíval hit Hej, mistře basů a pro ni a Petra Rezka napsal píseň Duhová víla. 

Který z hitů Karla Vágnera se vám líbí víc?

celkem hlasů: 534

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00neděle 27. března 2022. Anketa je uzavřena.

Holky z naší školky208
Duhová víla169
Hej mistře basů124
jiný33

V říjnu 2021 mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. K jeho největším koníčkům patří tenis. „Mně by sport strašně chyběl, ale asi to jednou musí přijít, že tam nebudu. Hrál jsem za fotbalovou Amforu, dával jsem góly a najednou mi přišlo, že ten míč je těžší a lítá nějak rychleji. Tak ten tenis ještě zvládám,“ řekl skalní fanoušek pražské Slavie a autor její hymny.

Bohatý má Karel Vágner i soukromý život. Má celkem šest dětí se třemi ženami. Nejstarší je manžel modelky Simony Krainové Karel. Většina dětí se rovněž angažuje v showbyznysu, nejznámějším potomkem je ale sportovní rybář Jakub Vágner. Otec chtěl, aby Jakub šel v jeho stopách a Jakub původně studoval na pražské konzervatoři a hrál na kontrabas. 

Pak ale odjel do Austrálie a dal se na rybaření. Kvůli „přeběhnutí“ s otcem dlouho nemluvili, nyní je ale Karel Vágner na svého syna pyšný. „Úplně šťastnej jsem teda nebyl, ale dnes vidím, že dosáhl něčeho neuvěřitelného a moc mu fandím,“ říká hrdě několikanásobný dědeček. 

17. února 2022

Autoři: Lidovky.cz, ČTK