130 let

Středověké knihovny v augustiniánských kanoniích v Třeboni a Borovanech. | foto: UK

Kolébky vzdělanosti v českých zemích. Unikátní monografie mapuje největší středověké knihovny

Kultura
  •   17:00
Rozsáhlá třísvazková publikace vydaná nakladatelstvím Scriptorum se důkladně věnuje dvěma největším středověkým knihovnám u nás. Unikátní je důkladností, s jakou se věnuje jednotlivým rukopisům včetně prvotisků.

Třísvazková publikace se podrobně věnuje knihovně augustiniánské kanonie v Třeboni, která je největší dochovanou středověkou klášterní knihovnou v Čechách. Detailně popisuje i knihovnu augustiniánů v Borovanech, která byla s tou třeboňskou institucionálně propojena.

Monografie je rozdělená na tři samostatné knihy. První svazek přináší první detailní katalog rukopisů a inkunábulí obou knihoven včetně kodexů, které se do jejich vlastnictví dostaly až v novověku. Druhý svazek se zaměřuje konkrétně na rukopisy, ve kterých zanechal svou stopu učenec Kříž z Telče (1434–1504). Třetí kniha pak poskytuje rejstříky. 

„Nejde tak zdaleka o nudné katalogy. Publikace představuje detailní analýzu největších dochovaného klášterního knižního souboru z českých zemí. Podrobné zpracování rukopisů, do nichž zasáhl grafoman Kříž z Telče, pak ukazuje, jak zásadní vliv mohl mít jedinec na celou instituci,“ vysvětluje Lucie Doležalová a doplňuje: „Výsledky představené v těchto svazcích budou sloužit jako odrazový můstek mnoha dalším badatelům.“

Autor: jto