130 let

V historii ankety popularity, která od roku 1962 do roku 1991 nesla název Zlatý slavík, vyhrál Gott už po dvaačtyřicáté. | foto: Yan Renelt, MAFRA

Lady Carneval nebo Včelka Mája. Připomeňte si 10 největších hitů Karla Gotta

Kultura
  •   11:51
PRAHA - Ve věku 80 let zemřel v úterý před půlnocí nejznámější český zpěvák Karel Gott. Za svou více než padesátiletou kariéru nazpíval celou řadu oblíbených písní. Připomeňte si se serverem Lidovky.cz deset největších Gottových hitů

Trezor (1964)
Hudba: Ladislav Štaidl
Text: Rostislav Černý, Karel Gott

Jeden z prvních výrazných Gottových hitů prostupuje duch Elvise Presleyho, ztělesnění rokenrolu. Už tehdy bylo jasné, že to Karel dotáhne velmi daleko.

C´est La Vie (1966)
Hudba: Jaromír Klempíř
Text: Jiří Štaidl 

„ Až jednou za noci nebo i za dne srdce mé zpomalí klus, náhle opona spadne, až hudba dohraje blues.“ Píseň, pro kterou je charakteristické zpěvné lá-lá-lá se v roce 1966 stala obrovským hitem. 

Lady Carneval (1968)
Hudba: Karel Svoboda
Text: Jiří Štaidl

Refrén, který se zaryje pod kůži. Písně vzniklo více jak třicet verzí v podání nejméně deseti zpěváků.  Zdobí ji také ocenění z mezinárodního písničkového festivalu v Riu de Janeiro 68.

Kávu si osladím (1972)
Hudba: Ladislav Štaidl
Text: Jiří Štaidl

Veselý text a ještě veselejší melodie. Hit Kávu si osladím přímo vybízí alespoň k podupávání nohou. Nebo k šálku čerstvé kávy...

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš? (1973)
Hudba: Karel Svoboda
Text: Jiří Štaidl

Píseň se objevila v oblíbené pohádce Tři oříšky pro Popelku režiséra Václava Vorlíčka. Vzhledem k tomu, že pohádka vznikala v česko-německé koprodukci, nazpíval ji Karel Gott i německy pod názvem Wo kleiner Vogel ist dein Nest.

Je jaká je (1975)
Hudba: Drupi
Text: Zdeněk Borovec

Píseň nazpíval nejdřív italský zpěvák Drupi (vlastním jménem Giampiero Anelli) pod názvem Sereno é. „ Je, jaká je. Že se změní, čekat nedá se,“ zpívá se v zamilovaném textu, který si získal srdce (a uši) posluchačů a posluchaček. 

Včelka Mája (1976)
Hudba: Karel Svoboda
Text: Zdeněk Rytíř

Kdo by neznal legendární píseň k japonskému seriálu o jedné čiperné včele?Karel Gott titulní píseň nazpíval v češtině, němčině i slovenštině. Hudba Karla Svobody byla ale nakonec použita například i pro portugalskou, finskou nebo francouzskou verzi. Díky své rozšířenosti tak byla v roce 2008 nejhranější skladbou moderního českého autora v zahraničí. 

Když milenky pláčou (1982)
Hudba: John Denver
Text: Zdeněk Borovec

Další Gottův hit vzniknul z písně Annie´s Song amerického písničkáře Johna Denvera. „ Když milenky pláčou za stříbrných nocí. Ten zármutek váží co pírko, ne víc,“ zpívá Gott v písni. 

Když muž se ženou snídá (1992)
Hudba: Pavol Habera
Text: Karel Šíp

„Když muž se ženou snídá,  noc zamknou jak chrám s ozvěnou něžností.“ Právě poetický text Karla Šípa v mnohém vděčí za úspěch tohoto Gottova hitu. Je jisté, že při jeho poslechu snídali nejeden muž se ženou. 

Být stále mlád (2000)
Hudba: Alphaville
Text: Eduard Krečmar

Původními autory této písně je britská skupina Alphaville. Karel Gott nazpíval i německou verzi Für immer jung. U obou jazykových verzí v pozdějších letech došlo i na duety - německy si Gott zazpíval s rapperem Bushidem, česky pak s Leošem Marešem.

Autor: Jaroslav Totušek