130 let
Guidance Counselor

Guidance Counselor | foto: Reprofoto

Doporučujeme

Letošní United Islands budou největší v historii

Evropa
  •   19:00
PRAHA - Letošní ročník festivalu United Islands, který se uskuteční od 23. do 25. června, bude největší ve své osmileté historii. Účast na festivalu potvrdilo přes 150 hudebních projektů. Program se bude odehrávat na devíti scénách na ostrovech v centru Prahy. Jeho součástí bude 23. června tradiční klubová noc, která se uskuteční ve dvaceti pražských klubech.

Multižánrový festival se v tomto ročníku rozšíří o dva nové pontonové ostrovy a pomyslný ostrov na zahradě polského velvyslanectví, kde vyroste další hlavní scéna. Akce na ostrovech na Vltavě a v přilehlém okolí bude veřejnosti přístupná zdarma.

Mezi nově potvrzenými účastníky jsou například objev britské kytarové indie scény Archie Bronson Outfit, nová generace afgánského rapu z Londýna Afghan New Generation, portugalská fado skupina Deolinda nebo americký producent nezávislé elektroniky Guidance Counselor. "Specifikem letošního ročníku je nejsilnější účast zahraničních interpretů za posledních několik let," podotkl hlavní dramaturg festivalu David Gaydečka.

Archie Bronston Outfit

Archie Bronson Outfit

Oproti původním plánům bude o tři scény více. Na Slovanském ostrově nově vyroste Reflex stage, která připomene legendární postavu české historie Jiřího Voskovce. Jeho dílo zde připomenou netradiční verze písniček Osvobozeného divadla. Přesně 30 let od smrti poloviny nezapomenutelného dua Voskovec + Werich přijali pozvání Marie Rottrová, Meky Žbirka, Václav Havelka, Jana Šteflíčková a další, kteří zazpívají s bigbandem Konzervatoře Jaroslava Ježka, který bude dirigovat Jan Hála.

Muzikanti ze zakázaných zemí

Ze severní strany Kampy se přesune World stage zpět na jižní část Střeleckého ostrova a na jejím místě vyroste Yornet Bluesicana Stage, která nabídne výběr ze stylů blues, rock a soul. V prostorách klubu Jazz Dock na Janáčkově nábřeží vznikne ve spolupráci s rozhlasovou stanicí Vltava Euro Jazz Stage, která divákům představí nová jména české i mezinárodní jazzové scény.

Pořadatelé chtějí publiku představit hudebníky ze zemí, kde svoboda uměleckého projevu není samozřejmostí. Na festivalu proto vystoupí kubánská zakazované kapela Porno Para Ricardo.

Mitch & Mitch

Hlavní Česká Spořitelna Stage uvede belgické elektroniky Thot, lucemburskou kytarovku Metro, objev z polské scény Mitch & Mitch či alternativní část tuzemské hudební scény Dva a soubor Tap Tap.

United Isladns 2011

23. - 26. června, Praha
Střelecký ostrov, Kampa, Tyršův dvůr, Slovanský ostrov a hudební kluby
Vstup zdarma
Více na www.unitedislands.cz

Letošní festival má mimořádně silné polské zastoupení. Vedle tří hudebních kapel se představí i legendární divadelní soubor Teatr Ósmego Dnia, který bude prezentovat své efektní představení Archa. Polský institut v Praze si zvolil United Islands jako prostor pro kulturní předehru k polskému předsednictví Evropské unii, které začíná 1. července.

Koncerty na Vltavě i vystoupení v klubech loni podle pořadatelů vidělo kolem 30.000 lidí. Ze zahraničních kapel návštěvníky pobavila například britská čtveřice The Cinematics, elektronickou scénu zastoupila polská kapela Miloopa. Z českých interpretů byli na programu Sporto, Midi lidi, Poslední výstřel, BraAgas či Burana orchester.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz