130 let
Markéta Irglová se vrací do Česka na pouhé dva koncerty.

Markéta Irglová se vrací do Česka na pouhé dva koncerty. | foto: archiv LN - Hynek Glos

Na Irglovou je vyprodáno, přidá další koncert

Kultura
  •   12:54
PRAHA - Zpěvačka, hudebnice a herečka Markéta Irglová už vyprodala večerní koncert, který se koná 29. října v pražské Malostranské besedě. Organizátoři se proto rozhodli přidat odpolední vystoupení od 16 hodin.

Pražský koncert Irglové je součástí evropského turné k vydání jejího prvního sólového alba Anar. "Po představeních v Británii, Holandsku, Belgii, Francii a Německu přijíždí na jediné vystoupení do rodného Česka. Poté ji čekají tři představení v Irsku a dalších jedenáct ve Spojených státech," uvedl za pořadatele Jiří Sedlák.

Stejně jako večerní koncert i odpolední zahájí Sean Rowe, objev současné americké nezávislé folkové scény, zpěvák a kytarista s nezaměnitelným barytonovým hlasem. Premiérově bude představen klip Irglové k písni Crossroads natáčený v Čechách. Po představení se uskuteční autogramiáda k albu Anar, které vyšlo v polovině října. Obsahuje tucet písní, z toho deset autorských, a vyšlo v srpnu u amerického vydavatelství Anti.

zdroj: www.youtube.com

Irglová, která žije v USA, se proslavila spoluprací s Irem Glenem Hansardem, s nímž natočila tři úspěšné desky, film Once a získala Oscara za píseň z tohoto filmu Falling Slowly. Bývalí partneři spolu v červenci vystoupili na festivalu Prázdniny v Telči. Právě v Telči a na Folkových prázdninách v Náměšti začala před několika lety spolupráce obou muzikantů.

Irglová se v červenci v USA vdala za amerického baskytaristu Tima Iselera. Třiadvacetiletá hudebnice převzala příjmení svého manžela, vystupuje ale pod svým rodným jménem.

zdroj: www.youtube.com

Album Anar Irglová tuzemskému publiku představila na turné, které zahájila 9. května v Brně, pokračovala v Olomouci, Valašském Meziříčí, Českých Budějovicích, Milevsku, Trutnově a Praze, kde uspořádala dva koncerty. Písně z alba Anar se žánrově pohybují v oblasti harmonického folku s dominantním zvukem akustické kytary a piana. S Irglovou, která se doprovázela na klavír, hrála na turné tříčlenná skupina - na kytaru Ir Simon Good, na baskytaru Američan Tim Iseler. Sestavu doplnila Aida Shahghasemiová s perským bubnem daf.

Kromě práce na albu Anar absolvovala Irglová letos koncerty s legendou americké indie scény, kapelou Iron and Wine Sama Beama. V červnu si zazpívala ve Washingtonu duet s Eddie Vedderem, frontmanem skupiny Pearl Jam.

Autor: ČTK