Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší film Jednoho světa pojednává o Rudých Khmérech

Kultura

  22:43
PRAHA - Cenu za nejlepší film letošního ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět získal britsko-kambodžský snímek Nepřátelé národa. Pojednává o lidech, kteří se podíleli na vraždění obyvatel za vlády Rudých Khmerů.

Britský dokumentarista Rob Lemkin, režisér britsko-kambodžského filmu Nepřátelé národa, si odnáší festivalovou cenu. foto: ČTK

Cenu z rukou ministra kultury Václava Riedlbaucha dnes převzal režisér snímku britský dokumentarista Rob Lemkin. Ocenění za nejlepší režii si vysloužil polský dokument Chemo o onkologických pacientech. Ceny se předávaly v pražském kině Lucerna. Udělením cen pražská část 12. ročníku festivalu skončila.

Za režiséra filmu Chemo Pawla Lozinského z Polska ocenění převzala Krystyna Krauzeová z Polského institutu. Hned dvě ceny si odnesl snímek o Tibetu Slunce za mraky. Cenu Poroty Rudolfa Vrby a Zvláštní cenu Václava Havla převzali tibetská režisérka Ritu Sarin a režisér Tändzin Sonam společně s producentkou filmu Františkou Habsburskou.

"Cílem filmu není získat oficiální podporu pro Tibet, ale spíše rozpoutat diskurs (...) Tibetu běží čas," řekla producentka, která je manželkou Karla Habsburského, vnuka císaře Karla I. Bývalý prezident Václav Havel ocenil, že film neukazuje pouze to, co je na první pohled vidět, tedy konfrontaci mnichů s policií a podobně, ale že ukazuje i to, co se děje uvnitř duše Tibeťanů. Režisér řekl, že si velmi váží toho, že cenu dostává právě od Havla, který Tibet dlouhodobě podporuje. "Je to poselství pro Tibeťany, že jejich boj není marný," prohlásil.

Autoři dali ve filmu prostor dalajlamovi a tibetským intelektuálům. Využili unikátní archivní záběry, přiblížili čínskou okupační politiku a zamysleli se nad budoucností Tibetu. Loni na filmovém festivalu v americkém Palm Springs Čína stáhla své filmy z programu na protest proti promítání tohoto díla.

Novinář na filmu pracoval deset let
Ústřední postavou vítězného filmu Nepřátelé národa je kambodžský novinář, který už více než deset let tráví své víkendy prací na projektu v odlehlých provinciích. Nahrál desítky rozhovorů s lidmi, kteří se podíleli na vraždění za Rudých Khmerů. Podařilo se mu získat i výpověď pravé ruky Pol Pota, trvalo léta, než získal jeho důvěru.

Snímek, který získal cenu za režii, pojednává o pacientech podstupujících chemoterapii na varšavské onkologické klinice. Nemocní si tam krátí čas rozhovory o oblíbených jídlech, svatebních šatech i vtíravých myšlenkách na sebevraždu.

Zvláštní uznání poroty Rudolfa Vrby získal snímek Tibet zpívá. Muzikolog tibetského původu se vrací do země svých předků, aby dokumentoval její hudební bohatství. Při nahrávání lidových písní je ale zatčen, obviněn ze špionáže a odsouzen k 18 letům vězení. Film získal Cenu poroty v kategorii dokumentů loni na festivalu v Sundance.

Cena Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu byla udělena českému filmu režiséra Tomáše Kudrny Mlčeti zlato. Studentskou cenu pro nejlepší film z kolekce snímků Jeden svět pro studenty převzala od studentské poroty režisérka Marije Meermanová za svůj snímek Chci být Někdo.

Diváci za svůj hvězdný film zvolili český dokument Tomáše Škrdlanta Nevítaní. Časosběrný dokument sleduje životy několika lidí, které kvůli jejich zdravotnímu postižení rodina už v porodnici opustila a umístila do ústavu. Film získal cenu Pavla Kouteckého za loňský rok.

Autoři: ,