• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Rakouská režisérka Marie Kreutzer přiveze do Česka svůj debut Bez otce (Die Vaterlosen)

Rakouská režisérka Marie Kreutzer přiveze do Česka svůj debut Bez otce (Die Vaterlosen) | foto: Reprofoto

Německé filmy? RAF, dospívání a lepení vztahů

Kultura
  •   12:56
PRAHA - Festival německy mluvených filmů Das Filmfest se od 19. do 23. října uskuteční v pražských kinech Lucerna a Evald a bude pokračovat v Brně. V programu nahlédne za berlínskou zeď a dotkne se také eutanazie.

Organizátoři představí aktuální a cenami ověnčené hrané i dokumentární snímky z Německa, Rakouska a Švýcarska. Také šestý ročník nabídne filmovým fanouškům čtyři festivalové sekce zaostřené na rebelující hrdiny i režiséry, téma smrti a umírání, události kolem berlínské zdi v 60. a 70. letech i na další významné historické události 20. století.

"Na festival stejně jako v předchozích letech zamíří hosté z řad filmových tvůrců i producentů," oznámila mluvčí přehlídky Silvie Marková. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethův institut s Rakouským kulturním forem v Praze a švýcarským velvyslanectvím. Podrobnosti k programu naleznou zájemci na adrese www.dasfilmfest.cz.

Uveden bude například hraný debut cenami ověnčeného dokumentaristy Andrease Veiela s všeříkajícím názvem Kdo, když ne my, který letos získal bronzovou německou filmovou cenu. Drásající milostný příběh ze druhé poloviny 70. let je úzce spjat s historickými událostmi, které předcházely v Berlíně útokům teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF).

Rovnou ze soutěžní sekce karlovarského festivalu zamíří na přehlídku snímek Lollipop Monster. Jeho režisérka Ziska Riemannová za osvěžující "pop-drama" s prvky komiksu o dospívání společensky vykořeněných kamarádek sklidila řadu uznání. Další lahůdkou bude historické drama Poll v režii Chrise Krause o zvratech v Evropě v létě roku 1914. Film získal řadu mezinárodních cen, hlavní představitelka Paula Beerová byla kritikou oceněna jako objev německého filmu.

Rakouská režisérka Marie Kreutzerová přiveze debut Bez otce, uvedený letos v rámci soutěžní sekce Berlinale. Některé snímky spojuje vážné téma umírání, jehož aktéři se ocitají "na prahu" jiného světa. Švýcarský snímek Nemocniční piráti vypráví o pětici teenagerů čekajících na ortel při léčbě rakoviny.

Na obou stranách zdi

Sekce nazvaná Die Mauer/Zeď připomene 50. výročí stavby berlínské zdi. Uvedena bude i satirická road-movie Gerharda Kleina z roku 1963 Sváteční řidiči, jejíž tragikomický podtón čekal desetiletí na přijetí ze strany německých diváků. Vykresluje absurditu životů rodin v 60. letech žijících na východní straně zdi. Autor scénáře Wolfgang Kohlhaase loni získal na Berlinale cenu Zlatý medvěd za celoživotní dílo.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás