130 let
Z filmu Dobrodruzi (1967)

Z filmu Dobrodruzi (1967) | foto: Reprofoto

„Omluvte rýhy a šmouhy.“ Kino na střeše Veletržního paláce uvede filmy na 16mm kopiích

Kultura
  •   6:00
PRAHA - Na střeše pražského Veletržního paláce odstartuje 4. srpna projekt originálního letního kina. Do 1. září tu proběhne pět projekcí filmů, které jsou volně spojeny tématy umění, výšek a letectví. Promítat se budou původní 16mm kopie a jako první přijde na řadu drama Dobrodruzi režiséra Roberta Enrica s Alainem Delonem a Linem Venturou. Ve Veletržním paláci existoval podzemní promítací sál už za první republiky,nejprve jako Kino Favorit, později Kino Veletrhy. Na tuto tradici se nyní snaží Národní galerie navázat projektem letního artového kina.

„Omluvte klapání stroje a rýhy, šmouhy, zkrátka vše, co se skutečnou projekcí souvisí,“ upozorňují organizátoři akce. Všechny filmy jsou totiž promítány z původních filmových kopií z 16mm pásu z výkonného projektoru Bauer P8. Projekce pořádá Národní galerie ve spolupráci s projektem Biograf 16 občanského sdružení Postřeh, které dlouhodobě spravuje filmové sbírky Barrandov Studia, Ateliérů Zlín a Goethe Institutu (cca 3 000 filmových titulů).

Terasa Veletržního paláce nabízí panoramatický výhled.

„Nápad na letní kino vznikl při hledání prostor pro artové kino v prostorách Národní galerie. V galerii totiž pracuje mnoho filmových nadšenců v čele s šéfkurátorem Adamem Budakem. Ve Veletržním paláci původně existoval podzemní promítací sál s kapacitou přes 700 diváků – nejprve jako Kino Favorit, později od roku 1935 jako Kino Veletrhy,“ vysvětluje tisková mluvčí Národní galerie Tereza Ježková. 

„Protože prostory bývalého kina v současnosti využít nelze, přišli jsme společně s panem Richardem Vaculou z Biografu 16 na myšlenku letního kina na terase. Terasa Veletržního paláce je unikátním prostorem, který Národní galerie dlouho nevyužívala. Prostřednictvím letního kina chceme běžně nepřístupné prostory otevřít lidem a ukázat, že galerie je místem, kde lze trávit volný čas rozmanitým způsobem. V neposlední řadě pak samozřejmě chceme pouštět skvělé snímky, které nejsou běžně k vidění a které v programu volně spojují téma umění, výšek a letectví, říká Ježková“

Letní kino na střeše uvede snímky:

Dobrodruzi (1967, Itálie) 4.8. 21:00

Režie Robert Enrico, hrají Alain Delon, Lino Ventura, Joanna Schmikus ad).

ASSA (1987, Sovětský svaz) 11.8. 21:00

Režie: Sergej Solovjov, hrají: Sergej Bugajev, Taťjana Drubič ad)

Pokání (1984, Sovětský svaz) 18.8. 20:30

Režie: Tengiz Abuladze, hrají: Merab Ninidze, Avtandil Macharadze, Rezo Esadze ad.

Nebeští jezdci (1967, ČSSR) 25.8. 20:30

Režie: Jindřich Polík, hrají: Jiří Bednář, Jiří Hrzán ad.

Chronique d’un été (1961) 1.9. 20:00

Režie Jean Rouch, Edgar Morin, hrají Jean Rouch, Marceline Loridan Ivens, Edgar Morin ad.

Vstupné 50 Kč

Před požárem Veletržního paláce v roce 1974 fungovala na terase Veletržního paláce kavárna. V poslední době byla terasa využívána pouze výjimečně, v současné době je k provozu uzpůsobená pouze její část – i proto je kapacita letního kina omezená na 80 diváků. Co se týče dalších aktivit, které propojují film a výtvarné umění, kromě střešního kina existuje také letošní projekt Kino výtvarných umění Romana Štetiny a Dominika Gajarského, který funguje v rámci doprovodného programu k výstavě AVU.

Autor: Lidovky.cz