Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Oscarová noc se blíží. Šanci má indiánská herečka i Oppenheimer

Christopher Nolan a Emma Thomasová pózují v tiskovém sále s cenou za nejlepší drama za snímek Oppenheimer na 81. ročníku udílení Zlatých glóbů. (8. ledna 2024) foto: ČTK

Hollywoodský Dolby Theatre hostí v noci z neděle na pondělí v pořadí 96. ročník amerických filmových cen Oscar. Jednoznačným favoritem je životopisný Oppenheimer, hádá se jen, kolik sošek nakonec získá.
  15:07

Pro evropské diváky přímého přenosu odpadá tradiční vstávání uprostřed noci. Ceremoniál totiž letos začíná o hodinu dříve než v minulých letech, další hodinu ještě ubere začínající letní čas, takže Jimmy Kimmel odstartuje hvězdnou slavnost úderem tuzemské půlnoci.

Mimochodem Kimmel provází trofejemi amerických filmových akademiků druhý rok po sobě a celkem již počtvrté. Ani tentokrát nebude na jevišti sám, seznam celebrit, které budou vítěze jednotlivých kategorií vyhlašovat, obsahuje jména jako Zendaya, Nicolas Cage, Jamie Lee Curtisová, Brendan Fraser, Matthew McConaughey, Michelle Yeohová, Al Pacino nebo Michelle Pfeifferová.

Jako každý rok také živě zazní skladby nominované na Oscara za nejlepší filmovou píseň. Tady má hned dvě šance růžová komedie s oživlou panenkou Barbie: jeden song zazpívají Ryan Gosling a Mark Ronson, druhý Billie Eilishová a Finneas O’Connell.

Ovšem jejich silného soupeře zosobňuje píseň z filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce, jíž se prezentuje domorodý kmen Osedžů. Ostatně kanadský autor hudby k snímku, loni zesnulý Robbie Robertson, měl rovněž indiánské předky třeba mezi Mohawky a prakticky jisté vítězství za ženský herecký výkon v hlavní roli se předpovídá Lily Gladstone, která by oscarovou sošku získala jako vůbec první herečka indiánského původu.

Nebyl by to Hollywood, aby nezdůraznil, že sedm z celkem dvaceti uchazečů o hereckého Oscara zastupuje jinou než bílou barvu pleti, navíc jde v jejich případě shodně o vůbec první nominaci.

Právě kolem hereckých kandidátů se vynořilo nejvíce překvapení. Mezi nominovanými například chybějí dvě jména, se kterými se takřka automaticky počítalo: Leonardo DiCaprio se neprosadil jako klíčový hrdina Zabijáků rozkvetlého měsíce a Margot Robbie coby titulní postava celosvětového diváckého hitu Barbie.

Zato o pravděpodobném celkovém vítězi oscarové noci nepanují pochybnosti, otázkou pouze zůstává, kolik ze svých třinácti nominací Oppenheimer ve finále promění. Kdyby uspěl ve všech, respektive ve dvanácti z nich, zlomil by historický rekord. Doposud nejpočetnější kolekci Oskarů, jedenáct, si připsaly tři výpravné snímky: Ben-Hur, Titanic a Pán prstenů: Návrat krále.

Podle sázkařů by Oppenheimer mohl uspět v kategorii film roku, dále za režii Christophera Nolana a za mužské herecké výkony, kde na sošku aspirují Cillian Murphy v hlavní a Robert Downey Jr. ve vedlejší úloze. Právě v těchto oborech už Oppenheimer triumfoval jak na Zlatých glóbech, tak v cenách britské filmové akademie, o četných trofejích od sdružení kritiků nemluvě.

Statisticky vzato vykazuje „stříbrné“ šance bizarní příběh Chudáčci s jedenácti nominacemi a „bronzové“ s deseti želízky v ohni pak rekonstrukce skutečné kauzy Zabijáci rozkvetlého měsíce, jejíž režisér Martin Scorsese se stal filmařem s nejvyšším počtem nominací za režii v dějinách Oscarů.

Se svými deseti pokusy překonal Scorsese i Stevena Spielberga a v jedenaosmdesáti letech je rovněž nejstarším nominovaným režisérem oscarové historie. Ovšem ani Scorsese nedosáhne na jiného zasloužilého veterána.

Jedenadevadesátiletý skladatel John Williams, jenž má aktuální nominaci za hudbu k filmu Indiana Jones a nástroj osudu, se stal jednak nejstarším, jednak nejčastěji nominovaným žijícím umělcem. Za svou kariéru byl na Oscara navržen čtyřiapadesátkrát; víckrát to dokázal pouze zakladatel animované říše Walt Disney. Vítězných sošek má Williams doma paradoxně „pouze“ pět.

Vedle nestorů americké kinematografie, k nimž patří rovněž herec Robert De Niro, budou v hledišti s napětím čekat na výzvu „a Oscara získává...“ i jiní nositelé zvučných jmen, třeba Bradley Cooper, Ryan Gosling, Emma Stone, Jodie Fosterová či Jeffrey Wright.

Naopak své jisté už mají laureáti čestných Oscarů, které na zvláštní slavnosti obdrželi tvůrce komedií, režisér, scenárista, producent a herec Mel Brooks, dále afroamerická herečka Angela Bassettová, mimo jiné představitelka zpěvačky Tiny Turnerové, a střihačka Carol Littletonová, jež se podílela na titulech E.T. – Mimozemšťan či Králova přízeň.

A byť má „jen“ osm nominací, za vítěze se může pokládat i Barbie: loni utržila v kinech světa půldruhé miliardy dolarů.