130 let

20. ledna 2021 podle Simpsonových. | foto: FOX

Doporučujeme

Předpovídají Simpsonovi budoucnost? Na rok 2021 si nepřichystali nic pěkného

Kultura
  •   12:02
SPRINGFILED - V populárním animovaném seriálu Simpsonovi se v 31. čarodějnickém speciále (Halloween Special) ukazuje rok 2021 jako bezútěšná apokalypsa. Epizoda vyšla minulý rok v listopadu a vzhledem k tomu, že seriál Simpsonovi je znám tím, jak jeho tvůrci náhodně předpovídají budoucnost, uživatelé sociálních sítí se bojí, co tento rok přinese.

Leden 20. ledna, kdy Joe Biden oficiálně převezme úřad prezidenta spojených států, je podle Simpsonových začátkem samotného konce světa. Springfield zaplaví roboti, budovy hoří a Homer Simpson se ukryje s puškou na střeše vlastního domu. Přesně tato scéna se mnohým vybavila, když Trumpovi přívrženci ve středu obsadili Kapitol. 

Není to poprvé, kdy se něco podobného v populárním ‚animáči‘ objevilo. V jiném speciálním čarodějnickém dílu z roku 1996 zase Simpsonovi předpověděli útok ozbrojených protestujících na budovu Kapitolu. V epizodě byl důvodem dodatek ústavy zakazující pálení americké vlajky, ale průběh celého incidentu byl podobný skutečným událostem z 6. ledna. 

Taková normální rodinka. Seriál Simpsonovi slaví 25 let.
První díl blíbeného seriálu Simpsonovi měl premiéru 17. 12. 1989.

V roce 2000 zase Simpsonovi odhadli, že se prezidentem stane Donald Trump. „Scenáristé přemýšleli nad tím, kdo by byl tím úplně nejnesmyslnějším a nejhloupějším kandidátem na prezidenta,“ vysvětlila vznik této „předpovědi“ minulý rok Yeardley Smithová, originální hlas Lízy Simpsonové. 

Pokud bychom uvěřili, že Simpsonovi skutečně věští budoucnost, pak se můžeme těšit i na to, že se v roce 2028 americkou prezidentkou stane dcera Donalda Trumpa Ivanka. Tak tomu totiž bylo v čarodějnickém dílu z roku 2016.

Autor: Jaroslav Totušek