130 let

Lídr kapely Katapult Oldřich Říha | foto: fotoarchiv skupiny Katapult

Říha chtěl na Dědka vzpomínat vesele, nešlo to

Kultura
  •   8:00
PRAHA - Sérii vzpomínkových koncertů na nedávno zemřelého baskytaristu Katapultu Jiřího "Dědka" Šindeláře zahájil včera ve Stochově na Kladensku lídr kapely Oldřich Říha. Více než dvouhodinová dojemná show s názvem Olda Říha kytara, hlas a srdce KATAPULTu byla plná emocí. Na pódiu ani v hledišti nechyběly slzy a koncert navíc dostal nečekaně nový rozměr. Ve věku nedožitých 60 let totiž týž den zemřel poslední bubeník Katapultu Karel "Káša" Jahn. Podívejte se na video.

"Chtěl jsem udělat vzpomínku na Dědka veselou, ale okolnosti tomu chtěly jinak," uvedl hlasem poznamenaným dojetím Říha, který koncert zahájil vypitím skleničky whisky. Jiří Šindelář, hudebník známý pod přezdívkou Dědek, zemřel 5. ledna. Delší dobu trpěl plicním onemocněním, kvůli kterému byl od začátku prosince v nemocnici.

S Říhou se na pódiu objevili muzikanti, které Říha představil jako baskytaristu "intelektuála Andyho Budku" a doprovodného kytaristu "šumavského vlka Mílu Motla". Během koncertu, který hudebníci absolvovali vsedě, zazněly hity Katapultu jako Šel zvolna, Hlupák váhá, Svobodárna, Až či Já nesnídám sám i převzaté písně britských kapel z 60. let minulého století. Publikum provázelo koncert velkými ovacemi.

Hit Hlupák váhá ještě v původní sestavě

Jeden z muzikantů odehrál koncert na Dědkovu baskytaru
"Bez vás bych nebyl nic, kamarádi se poznají ve chvíli, kdy je Olda v p....i," složil osobitou poklonu vyprodanému sálu plačící Říha.

Mladý muzikant Andy odehrál vystoupení na otlučenou baskytaru, která patřila zemřelému Šindelářovi, používal i jeho zesilovač.

"Cítím, že Dědek je tady s námi, dá se říct, že dnes Dědek hrál na Andyho," podotkl Říha s tím, že Andy naplňuje příběh skladby Jen jednou dostat šanci, protože se z technika vypracoval až na post jeho spoluhráče.

I přes smutek a slzy během koncertu lídr Katapultu našel sílu i k žertům, například když zazpíval skladbu Rovnováha, ve které patřil pěvecký part Šindelářovi. "Poslechni si, jak ta písnička vypadá, když ji někdo zazpívá konečně pořádně," vzkázal s úsměvem mrtvému kamarádovi z jeviště Říha.

Během večera se na pódiu při hitu Vojín XY jako další kytarista objevil bývalý technik a kytarista Tomáš Baroch, dnes ředitel Kulturního domu Stochov. Po dvou přídavcích a nekončících ovacích pokračoval večer neformálním setkáním Říhy s davy fanoušků v restauraci kulturního domu, kde rozdával podpisy a odpovídal na dotazy fanoušků.

Poslední ze série sedmi vystoupení s podtitulem "... s pomocí přátel..." přivítají 25. dubna Podmokly u Sušice. V Praze mohou program fanoušci Katapultu zhlédnout 1. dubna v klubu Futurum. Více informací se nachází na www.katapult.cz.

Z původní sestavy Katapultu zůstal Říha sám
Oldřich Říha již dříve nevyloučil obnovení značky Katapult. "S velkou pokorou jsem si uvědomil, že lidé během koncertu neskandovali moje jméno, ale jméno Katapultu. Já jsem pro ně Katapult, a to mě hrozně těší. Ale na druhou stranu je to velký závazek," řekl.

Z původní sestavy Katapultu zůstal Říha sám. V roce 2007 nečekaně zemřel ve věku 61 let bubeník Katapultu Anatoli "Tolja" Kohout, který v kapele s přestávkami působil už od jejího založení v roce 1975. Katapultem za dobu jeho existence prošlo několik bubeníků, stálé jádro vždy s kytaristou a zpěvákem Říhou tvořil právě Jiří "Dědek" Šindelář. Naposledy v Katapultu bubnoval Karel "Káša" Jahn, bývalý člen Rebels a mimo jiné spolupracovník skupin Blue Effect či Framus Five.

Skupina Katapult vznikla v roce 1975. Její původní název byl Mahagon, ale před 30 lety se po neúspěšném jednání se stejnojmennou pražskou skupinou přejmenovala na Katapult. Po celou svou více než třicetiletou kariéru kapela neopustila jednoduchý rockový styl, který jí přinesl mnoho příznivců i kritiků. Má za sebou více než 7000 koncertů, získala sedm zlatých desek a jednu platinovou, dva Zlaté slavíky.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK