130 let

Russell Crowe ve filmu Gladiátor (2000). Režie: Ridley Scott. | foto: Universal

Hvězdný Gladiátor „propálil“ příjezd do Varů, ve znělce festivalu bude Depp

Kultura
  •   10:25aktualizováno  10:35
Hvězdou letošního karlovarského festivalu bude Russell Crowe. Herec to prozradil na Twitteru, když mezi svá vystoupení zařadil i Karlovy Vary na 30. června. To je den, kdy zde festival začíná. Vedení festivalu zprávu následně potvrdilo. Tváří nové znělky bude Johnny Depp.

Herec a režisér Russell Crowe převezme na zahájení letošního karlovarského festivalu Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Se svým novým hudebním projektem Indoor Garden Party pak vystoupí na zahajovacím koncertu.

Informaci o jeho účasti vyzradil hercův tým předčasně na Twitteru, když zde mezi koncertní místa Indoor Garden Party zařadil i Karlovy Vary na 30. června. Vzhledem k tomu, že to je den, kdy zde startuje letošní ročník filmové přehlídky, dalo se odvodit, že Crowe bude jeho úvodní hvězdou.

Vedení festivalu informaci posléze potvrdilo. „Karlovarský festival uvede při příležitosti ocenění Russella Crowea historický dobrodružný snímek Petera Weira Master a Commander: Odvrácená strana světa, od jehož vzniku uplyne letos dvacet let,“ upřesnil festival.

Za domácí herecká jména je dosud potvrzená účast Daniely Kolářové, která na zakončení převezme Cenu prezidenta festivalu.

Nyní devětapadesátiletý Crowe se celosvětově proslavil ve velkofilmu Ridleyho Scotta Gladiátor. Za hlavní roli v historickém snímku z roku 2000 dostal Oscara, film jich bral celkem pět. Nominace na nejcennější filmovou sošku má ve stejné kategorii ještě dvě: za snímky Čistá duše a Insider: Muž, který věděl příliš mnoho. Hlavní role ve filmu Čistá duše mu vynesla Zlatý glóbus, druhý dostal za výkon v televizním seriálu Nejsilnější hlas.

Crowe se vedle herectví věnuje i režii. V této roli debutoval v roce 2014 snímkem Cesta naděje, o kterém promluvil i pro iDNES.cz. Jeho dalším režijním počinem byl loňský film Poker face. Do kin nyní míří horor Juliuse Averyho Papežův vymítač, kde si zahrál hlavní roli.

Mezi tradice festivalu patří i každoroční premiéra nové festivalové znělky s jednou s hvězd předchozích ročníků. Tváří té letošní bude herec Johnny Depp, který se zde objevil v roce 2021. Depp se stane již osmnáctou osobností, která speciální znělku pro festival natočila. Režisérem je opět Ivan Zachariáš.

Padesátý sedmý ročník Mezinárodního filmového festivalu se v Karlových Varech koná od 30. června do 8. července.

1. července 2022

Autor: Tomáš Šťástka