130 let

Lovec odměn Boba Fett. Star Wars. | foto: wikimedia commons

Slavná loď ze Star Wars už nebude Otrok 1, rozhodla společnost Disney. Fanoušci ji viní z pokrytectví

Kultura
  •   5:00
PRAHA - Loď vesmírného lovce Boba Fetta Slave 1 (Otrok 1) opouští od svého pojmenování kvůli negativním konotacím slova otrok. Podle fanoušků na sociálních sítích jde ale o prázdné gesto firmy, kterou lidská práva nezajímají.

Společnost Disney změnu názvu lodi oznámila poměrně nenápadným způsobem. Chystaná stavebnice Lego s ikonickou lodí, v níž si nedobrovolně zalétal například i Han Solo (Harrison Ford), se již nejmenuje Otrok 1, ale zkrátka jen „Loď Boba Fetta“. Podle návrháře stavebnice ale Disney název loď mění všude, tedy i v chystaném pokračování oblíbeného seriálu Mandalorian. 

Loď Otrok 1 lovce odměn Boby Fetta.
STAR WARS: Republic Commando

Proti změně názvu se na sociálních sítích ohradil i herec Mark Anthony Austin, jeden z představitelů Boba Fetta z původní filmové trilogie. „Moje loď bude navždy Otrok 1. Nikdo to nedokáže změnit. Ani Disney,“ napsal na sociální síť Twitter. Připojují se k němu i fanoušci vesmírné ságy. Příspěvky na podporu původního jména jsou označené slovem celebrating (oslavujeme) a hashtagem  #slave1.

Nutno dodat, že název lodi ležel některým v žaludku již delší dobu. Legraci si z něj udělala například satirická loutková série Robot Chicken už v roce 2008. Lando Calrissian v něm loď chválí. „Z toho jména ale na větvi úplně nejsem,“ dodává hned vzápětí. 

‚Pozor, tento film vás může urazit.‘ Disney u svých filmů varuje před zastaralými kulturními narážkami

Společnost Disney poslední měsíce podniká celou řadu kroků, aby udělala své produkty více dostupné i pro různé menšiny. Upravuje atrakce ve svých zábavních parcích Disneyland. Před staré animované filmy jako Dumbo a Sněhurka dává varování před zastaralými narážkami, jež mohou být pro určitou část publika urážlivé. 

Fanoušci si na sociálních sítích stěžují, že od společnosti Disney jde o takzvaný virtue signaling, mávání ctnostmi, tedy prázdné a okázalé předvádění morálních hodnot. Přitom zdaleka nemá zameteno ani před vlastním prahem. Společnost byla loni hojně kritizována za to, že hraný film Mulan natočila v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je čínská vláda obviňována z rozsáhlého porušování lidských práv.

V závěrečných titulcích k filmu, který vypráví o mladé bojovnici ze staré Číny, filmaři děkují mimo jiné i vládní bezpečnostní agentuře v Sin-ťiangu. Tam čínské úřady drží blíže neupřesněné (podle některých zdrojů jde ale nejméně o milion) Ujgurů v koncentračních táborech.

Autor: Jaroslav Totušek