• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Milá č. 18

Milá č. 18 | foto: Nakladatelství Zeď

SOUTĚŽ: Vyhrajte knihu Milá č. 18, slavný román o lásce a odvaze

Kultura
  •   14:00
Román Milá č. 18 Leona Urise vychází znovu v češtině. Jeho příběh se odehrává během druhé světové války ve varšavském ghettu, jehož obyvatelé se v roce 1943 rozhodli zahájit proti nacistům ozbrojený boj. Román inspirovaný osudy skutečných lidí patří ke klasickým dílům o holocaustu a řadí se k tomu nejlepšímu, co o tomto tématu vzniklo. Uris líčí zrod a průběh povstání, jeho román je však i příběhem lásek, hrdinství a síly lidského ducha, který nezlomí ani sebevětší útrapy.

„Kniha Milá č. 18 si okamžitě získala čtenáře po celém světě a i u nás ji chtěl mít v knihovně snad každý, kdo o ní slyšel. Jde o napínavé válečné drama, k němuž se lze znovu a znovu vracet,“ říká nakladatel Jan Dražan. A kolega Jan Pergler ho doplňuje: „Urisův román se před námi odvíjí jako širokoúhlý barevný film. Všichni jeho hrdinové v něm poznávají, kým doopravdy jsou, aby pak během povstání dovršili svůj osud. Autor přitom stojí na straně těch, kteří se odmítli poddat zlu, a vypráví o stále živé historii 20. století.“

Vyhánění obyvatel varšavského ghetta. Jedna z nejvlivnějších fotografií všech dob vybraných časopisem Time Magazine

A jak knihu vyhrát? Stačí odpovědět na jednoduchou otázku: Jaké nakladatelství knihu vydává. Své odpovědi posílejte do 30. května. Ze správných vybereme vítěze.

Autor: Lidovky.cz