• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Diskuze

Štěpánek odvolal šéfa Národního divadla

Nový ministr kultury Martin Štěpánek pokračuje po nástupu do funkce v personálních změnách. Z pozice ředitele Národního divadla v Praze odvolal Daniela Dvořáka.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

j. novák

13. 9. 2006 20:42
.

Neuveřitelné co se tu někteří lidé odvažují naprosto nepodloženě tvrdit...Hospodaření ND během Dvořákova vedení s každoročním přebytkem financí a přes 180 milionů Korun v téže době získaných od sponzorů nazývat tunelováním?! Mluvit o ostudě ND v Evropě, když v mnoha evropských denících i odborných časopisech často vychází v reakci na některé inscenace ND celostránkové kladné recenze? Když probíhá uspěšně spolupráce ND s mnoha zahraničními divadly a umělci? Taková tvrzení pak už musí být výsledkem úplné neznalosti a omezenosti...A co se týče aktivní umělecké činnosti Dvořáka a jeho týmu v divadle jedná se o plnění koncepce se kterou se Dvořák v konkurzu ucházel o post ředitele. Nemluvě o tom, že tato tvorba je asi jen asi 10% z celkové činnosti. Nevím, co pana ministra vedlo k odvolání ředitele, ale vzhledem k tomu, že ještě tento víkend se vyjádřil tak, že je se vším seznámen a že k hospodaření ND nemá žedné výhrady, nabízí se zamyšlení kde asi bude skutečný důvod......

0 0
možnosti

André

13. 9. 2006 9:33
Dvořákovi poradci

Dvořák byl gauner a jako gauner dopadl, jsem zvědavý co na to řeknou jeho placení poradci pan Bartoška a Steigerwald...

0 0
možnosti

Rákos

13. 9. 2006 8:43
A kdy dojde na další?

Ještě by měl Štěpánek odvolat toho neschopného a zkorumpovaného ředitele Památkového ústavu Hájka. Kdy se tak stane a najde vůbec odvahu???

0 0
možnosti

Major Milda

13. 9. 2006 9:12
Re: A kdy dojde na další?

A šaška Knížáka rovněž ;-D

0 0
možnosti

Sanchez Illich Ramirez CARLOS

13. 9. 2006 8:33
Tak pravil :

http://celamko.blogspot.com/" target="_blank" rel="nofollow">http://celamko.blogspot.com/

0 0
možnosti

André

13. 9. 2006 8:12
MK nadále ovládá Jandák

to on zařídil vyhození Dvořáka, mohl to udělat dávno jeho styky v ODS jsou pověstné (sám byl členem) navíc se Štěpánkem jsou rodiní přátelé. Martin Štěpánek nemá na ministerstvu prakticky žádnou moc...Jandák se opět směje. !!

0 0
možnosti

Major Milda

13. 9. 2006 8:17
Re: MK nadále ovládá Jandák

OdSS je asi vážně banda paranoiků ;-D ;-D

0 0
možnosti

Major Milda

13. 9. 2006 7:31
ODS je ještě více schopná udělat za koryto cokolic, že mě to ani v nejbujnějších snech nenapadlo

Něvěřil bych kolik věcí můžou modré kafky rozdrbat za týden ci postraním vchodem obsadili strakovku - bez jakéhokoliv mandátu k vládnutí !! 8-o !!

Holt po modré rovnou do (Y)

0 0
možnosti

jezevec

13. 9. 2006 1:07
je-li právem ministra kultury odvolat ředitele ND

pak je tento článek absurdní, a ještě absurdnější jeho komentáře. (Y)

0 0
možnosti

Melein

13. 9. 2006 2:10
Re: je-li právem ministra kultury odvolat ředitele ND

R^

0 0
možnosti

Pepa

13. 9. 2006 0:01
...konecne...

Tak konecne Dvoraka nekdo vyrazil. Doufal jsem, ze uz to udela Jandak, sveho casu po nastupu o tom dosti uvazoval, nebot ucetnictvi ND je docela kreativni, a spousty souvisejicich zakazek s provozem (prodej vstupenek, vyroba rekvizit, tisk programu, graficky design apod) zazrakem konci ve firmach spriznenych s Dvorakem. Uz kdyz ridil Statni operu, zarizoval to podobne a vetsina zamestnancu jasne videla (se svymi znacne podprumernymi platy), jakym zpusobem prisel Dvorak k Jaguaru XLR, kterym denne dojizdel do prace... Uz davno si o jeho zpusobem cvrlikaji vrabci na strese, tak se to konecne doslechli i na ministerstvu. Myslim si, ze instituce placena z verejnych penez by mela mit mnohem prisnejsi podminky rizeni, a takoveto obohacovani na dane instituci by melo byt duvodem k hlubsimu postihu nez jen vyhazovu, takhle tento typ lidi nic neriskuje....

0 0
možnosti

první ruka

13. 9. 2006 8:21
Re: ...konecne...

Mohu jen potvrdit Pepovy údaje. Dvořák jako ředitel ND zaměstnával především sám sebe jako zvlášť dobře placeného scénografa a blízcí kamarádíčci se vezli sebou. Stoupal poroto počet krátkodechých inscenací u nichž byla premiera současně dernierou a stoupal počet akcí mimo plán. Možná by se to dalo nazvat tunelováním rozpočtu ND do vlastní kapsy. Spíše bych to připodobnil sitauci ve školství, kde při problému se suplováním na to nikdy neměl čas ředitel školy ani jeho zástupce. S novou vyhláškou umožňující vyšší příplatek za suplování najednou mají ředitel i zástupce čas pokrýt suplování sami, což snižuje fondy pro učitele. Zprávy o takovémto hospodaření prosakovaly na veřejnost už dávno, ale Dostál byl nemocný a Jandák to před volbami nechtěl ani po nepříznivém auditu rozhodnout a tak to vyřešil až Štěpánek. Nehledejme v tom přednostně stranickou politiku, protože nezapomeňme, že Jandák se Štěpánkem jsou velmi dobří rodinní přátelé a kamarádi si mají pomáhat.

0 0
možnosti

tony

12. 9. 2006 23:57
radeg

Jojo

kdyby dedek cetl http://cypaty.blog.cz" target="_blank" rel="nofollow">http://cypaty.blog.cz

mohl myslet na neco jine a mel lidne stari

0 0
možnosti

funtracker

12. 9. 2006 22:08
Důvod

Jestliže proběhla na jaře jakási kontrola, která vyůstila k odvolání ředitele Národního divadla, tak jistě k nějakému pochybení došlo. Celý případ by se měl dopodrobna zveřejnit, aby s tím lidé buď souhlasili nebo nesouhlasili na základě věcných argumentů, nikoli sympatií k nějaké politické straně.

Co se týče programu Národního divadla, tak odvolání ředitele nijak neohrozí provoz divadla, pokud ovšem herci nezačnou stávkovat a dělat jinou neplechu, jako to například bylo svého času v České televizi.

0 0
možnosti