• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Režisér JIří Menzel na snímku z ledna 2017. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Světoznámý interpret Hrabala nebo Vančury. Režisér Jiří Menzel slaví 80 let

Kultura
  •   16:00
PRAHA - Filmy Jiřího Menzela, patrně neznámějšího režiséra československé nové vlny, znají po celém světě. V Česku řada hlášek z jeho filmů zdomácněla. Oslavme jubileum tohoto filmového velikána osmi jeho nejznámějšími filmy.

Ostře sledované vlaky (1966)

Hned svým prvním velkým filmem zaznamenal Jiří Menzel celosvětový úspěch. V příběhu podle spisovatele Bohumila Hrabala se mladý výpravčí Miloš Hrma (Václav Neckář) vyrovnává se svou mužskou neschopností. A všude kolem zuří válka. Snímek získal Oscara.

zdroj: www.youtube.com

Rozmarné léto (1967)

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným...“ V příběhu podle spisovatele Vladislava Vančury se na břehu řeky Orše v družném rozhovoru setkávají tři postarší amatérští filozofové. Občas se pohádají, ale vše spraví tuplák piva nebo čerstvý utopenec. Rozruch v jejich životech ale způsobí příchod kouzelníka Arnoštka a hlavně jeho okouzlující schovanky Anny.

zdroj: www.youtube.com

Skřivánci na niti (1969)

Trezorový film, který se nebál mluvit o nepříjemných věcech. I tentokrát Menzel zfilmoval předlohu od Bohumila Hrabala. Život v kladenských ocelárnách může nabídnout láskyplné, romantické i smutné momenty.

zdroj: www.youtube.com

Na samotě u lesa (1976)

Indický filmař hledal Jiřího Menzela. Sedmihodinový dokument prozkoumává novou vlnu

„On teda cihlu do ruky neveme, ale odborník je to na slovo vzatej.“ Manželé Oldřich a Věra Lavičkovi odjíždí spolu se svými dětmi na chalupu do obce Loukov. Tu vlastní jejich přítel, inženýr Zvon, o kterém si Lavičkovi myslí, že by jim mohl pomoct s koupí jejich vlastní chalupy. Když si ale okusí chalupářský život, jejich vlastní názory se začnou rozcházet...

zdroj: www.youtube.com

Postřižiny (1980)

Další film na motivy předlohy od Bohumila Hrabala. Tentokrát diváka Menzel zavede do pivovaru, kde se rozehraje mozaika humorně laděných událostí. Zkrátka český film o samotném češství.

zdroj: www.youtube.com

Slavnosti sněženek (1983)

Se šípkovou nebo se zelím? Menzelovy Slavnosti sněženek daly vzniknout jednomu z největších dilemat české historie. Ve filmu podle předlohy Bohumila Hrabala má každá z postav své reálný předobraz. Ve filmu se snoubí poetično s realistickým popisem, stylizovaná nadsázka s humornou drobnokresbou, události veselé s událostmi smutnými.

zdroj: www.youtube.com

Vesničko má středisková (1985)

“Až začne pršet, udělá se ti za ušima beton.“ Skvělá příběhová mozaika jedné vesnice a jejího zemědělského družstva. Centrální složkou filmu je vztah popudlivého řidiče Karla Pávka a slaboduchého Otíka, potížisty s dobrým srdcem.  Filmu určitě pomohly i skvělé herecké výkony Mariána Labudy a Jánose Bána. Snímek byl také nominován na Oscara.

zdroj: www.youtube.com

Obsluhoval jsem anglického krále (2006)

Tématem Hrabalova slavného románu je životní dráha číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první půle dvacátého století. Jiří Menzel si z předlohy vzal to nejlepší a na základě toho vytvořil poutavý filmový příběh.

zdroj: www.youtube.com
Autor: Jaroslav Totušek