Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Odcházení bez patosu. Záběry z posledních Havlových let přesvědčují, že naslouchat mu má stále smysl

Z filmu Tady Havel, slyšíte mě? foto: 2media

Recenze
V Jízdárně Pražského hradu bude za účasti českého prezidenta Petra Pavla a slovenské prezidentky Zuzany Čaputové slavnostně uveden dokument Tady Havel, slyšíte mě? Dosud nepublikované záběry z posledních let života Václava Havla mohou v následujících dnech vidět návštěvníci festivalu Jeden svět.
  18:15

Název dokumentu Petra JančárkaTady Havel, slyšíte mě? je samozřejmě víceznačný. Ve věcné rovině vychází ze scény, kdy Václav Havel na place svého filmu Odcházení nikoli bez komplikací testuje megafon.

Zároveň je tu otázku možné chápat jako dotaz, nakolik k nám dvanáct let po Havlově smrti doléhá jeho poselství.

A zřejmě nejpalčivější význam se týká situace stárnoucího člověka, který má ještě chuť rozmlouvat se světem, ale komplikuje mu to množství překážek, limitů a neporozumění.

Dokumentarista Petr Jančárek (který už před lety vytvořil třídílný cyklus Václav Havel, Praha – Hrad) začíná svůj film lapidárním titulkem: „V roce 2009 požádal Václav Havel autora tohoto filmu, aby natočil zbytek jeho života.“

Filmař díky tomu pořídil přes dvě stě hodin unikátního, dosud nikde nepublikovaného materiálu.

Výběr z nich doplnil i staršími záběry – divák tak dostává velmi stručný, přesto relativně ucelený Havlův portrét, kde se porůznu mihne protagonistovo dětství, kariéra dramatika, komunistická perzekuce i vrcholné momenty v politické funkci.

Tady Havel, slyšíte mě?

ČR 2024

  • Režie: Petr Jančárek

V předpremiérách uvádí festival Jeden svět, distribuční premiéra 11. dubna 2024

V postprezidentské éře pak lze zhlédnout třeba pozoruhodnou reportáž z Havlovy návštěvy trutnovského festivalu, kde si exprezident opět zabubnoval s undergroundovou skupinou The Hever & Vaselina Band, momenty z české i americké premiéry hry Odcházení nebo třeba návštěvu u Miloše Formana.

Havel není Rieger

Těžištěm dokumentu, který trvá necelou hodinu a půl, je nicméně Havlovo poslední velké tvůrčí angažmá, „splněný dětský sen“, jak sám říká, práce na filmu Odcházení.

To je skutečné vyústění Havlovy postprezidentské etapy a reálná konfrontace s tématem hry, kterou se završilo jeho dramatické dílo – odpovídání na otázku, jak se důstojně rozloučit s veřejným působením, ba je-li něco takového vůbec možné.

Bylo by úlevné konstatovat, že se Havel ve skutečnosti elegantně minul se vším, co ve své hře Odcházení připsal odstavenému státníkovi Riegerovi, tedy s úbytkem sil, trapnými momenty, neporozuměním okolí.

Jenomže dramatikova jasnozřivost vystavila nešťastného Riegera právě takovým situacím, jakým musel v té či oné podobě čelit i sám Václav Havel – a to je v dokumentu Petra Jančárka docela dobře vidět.

Přesto Havel není Rieger. Zásadní rozdíl spočívá v tom, jak se český exprezident s výzvami a nevyhnutelnými karamboly svého odcházení vypořádal, jaký postoj si dokázal zachovat: nejen morálně pevný, opřený o naději ve vyšší smysl, ale také vědoucí a úlevně sebeironický.

Překvapivě barevný protektorát. Unikátní dokument na ČT přináší autentické záběry z doby nacistické okupace

Zachycené Havlovo odcházení (s malým „o“) rozhodně není bezbolestné, někdy je opravdu vidět člověka, který trpí, ať přímo fyzickými obtížemi, nebo nemožností dokázat tolik, kolik by si ještě přál.

Přesto je to především setkání se statečnou, nesobeckou a neskuhrající osobností, inspirující právě i tím, jak se vyrovnávala s úskalími stáří a blížící se smrtí, jejíž příchod dokázal Václav Havel přijmout a připravit se na něj. Naslouchat mu má smysl.

Festival Jeden svět

  • Dokument Tady Havel, slyšíte mě? se účastní české soutěže festivalu Jeden svět, který začíná tento týden a až do neděle 21. dubna proběhne celkem ve 48 českých městech.
  • Slavnostní zahájení pražské části festivalu se uskuteční v úterý 19. března v Pražské křižovatce. Jeho součástí bude předávání lidskoprávního ocenění Homo Homini.

    Letošním laureátem ocenění je redakce Abzas Media, patřící mezi nejvýznamnější nezávislá ázerbájdžánská online média, referující o stavu politiky, lidských práv i korupci v tamních státních institucích.
  • Zahajovací projekce pro veřejnost proběhne ve středu 20. března v pražském kině Lucerna. Diváci budou moci zhlédnout oscarový dokument 20 dní v Mariupolu režiséra Mstyslava Černova, který ukazuje nejen zákulisí válečné žurnalistiky, ale i osudy obyčejných lidí ve válce.

    Za zpravodajství z obléhaného města tým v roce 2023 obdržel Pulitzerovu cenu, v únoru 2024 snímek získal televizní cenu britské filmové akademie BAFTA a o měsíc později obdržel Oscara za nejlepší dokumentární film.
  • Film Tady Havel, slyšíte mě? se bude promítat mj. 22. března večer ve velkém sále kina Lucerna, kde bude poté možno debatovat s režisérem Petrem Jančárkem.
  • Celkem Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět představí 96 celovečerních filmů a deset snímků ve virtuální realitě. Novinkou je účast hrané tvorby, diváci tak mohou zhlédnout například thriller Netvor japonského režiséra Hirokazu Koreedy, který získal cenu za nejlepší scénář na festivalu v Cannes.
Autor: