130 let

The Drones (9.10.2009 Praha) | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

Recenze

The Drones: Pavoučí muž a holka v kozačkách

Kultura
  •   7:00
Heroický výkon v Praze předvedla skupina The Drones. Nemnozí posluchači si mohli připadat privilegovaní.

Pro skvělou australskou skupinu The Drones Praha asi nebyla tou nejpřívětivější štací. Spíš než před davem vystupovali před ne zrovna početnou skupinou, jež se v Lucerna Music Baru trochu ztrácela. Prostor, kde hráli, se navíc pro hudbu The Drones moc nehodil. Koncert navíc začínal v nerockersky časnou hodinu a končil v době, kdy za normálních okolností hlavní atrakce večera nastupují na pódium.

Všechny tyhle nepříznivé okolnosti se ale skupině kolem zpěváka a kytaristy Garetha Liddiarda podařilo obrátit ve svůj prospěch. The Drones, řečeno s Churchillem, vyrvali vítězství ze chřtánu porážky a zvedli na pódiu stavidla proudu, řečeno s hádejtekým, krve, potu a slzí.

Pavouk přisátý k mikrofonu
O hudbě The Drones by se asi nedalo říci, že je bůhvíjak originální. Syrově, impulzívně a přesto sevřeně hrající kapela během jednotlivých skladeb přecházela od velmi volných, v žádném případě však nasládlých pasáží, k zuřivě extatickým vrcholům. Zařadit se mezi představitele hudební progrese, ale zjevně není jejich ambice. Jejich hudba je při vší divokosti a Liddiardově excentrickém projevu obrácená do sebe. Pořvávající a zalykající se frontman nepůsobí jako člověk, který se promlouvá k zástupům, spíš jak poblázněný prorok, jenž se v poryvech vzteku a extáze obrací ke kamenům na nějakém hodně vyprahlém a opuštěném místě.

Nezdravě hubený Liddiard občas vypadal jakou pavouk, přisátý k mikrofonu a nekoordinovaně mávají končetinami v jakési křeči. Člověka mohlo překvapit a snad i trochu zklamat, když zjistil, že se nohama přeci jenom dotýká země. Jeho protipólem jako by byla baskytaristka Fiona Kitchinová, většinou obrácená zády k publiku, kam občas přes rameno hodila nonšalantně znuděný pohled. Kombinace červených šatů kostkovaným vzorem a kozaček jak od Botany Skuteč, byla pádnou odpovědí pro ty, kdo od muzikantů očekávají náležitě "alternativní" image.

Hodnocení LN

4 / 5
The Drones (AUS)
9/10, Lucerna Music Bar, Praha

Ne zrovna vlídné prostředí a prořídlé řady publika nakonec umožnily, aby se The Drones předvedli jako kapela, jíž jsou tyhle věci jedno, která hraje taky (možná hlavně) pro sebe. Nechá se hudbou pohltit a přestane si všímat okolí. Pohlceni a strženi se nakonec cítili i diváci, bylo to možné právě kvůli tomu, že byli skupině svým způsobem lhostejní. Při odchodu z místa koncertu ještě zjistili, že kapela kromě obvyklých desek a triček na stánku nabízí i vlastní prostírání. Za lidovou cenu! Hle, rockeřina 21. století.

Autoři: Lidové noviny