130 let

Účastníci zájezdu. Eva Holubová, Jana Štěpánková, Bohumil Klepl, spisovatel Michal Viewegh (zleva). Sedíci Jitka Kocurová. | foto: Pavel Wellner , Lidové noviny

Vejdělek dotočil Účastníky zájezdu

Kultura
  •   14:58
Film Účastníci zájezdu podle stejnojmenné knihy spisovatele Michaela Viewega dotočil režisér Jiří Vejdělek. Film, v němž hlavní role ztvárnili Anna Polívková, Eva Holubová, Bob Klepl nebo Květa Fialová, bude mít premiéru 20. dubna. Štáb natáčel od 12. září a některé scény vznikaly i u Jadrana v severní Itálii.

Vejdělek, který byl dříve režisérem seriálu Redakce TV Nova, do filmu, který je plný hlavních rolí, obsadil dále Janu Štěpánkovou, Adriana Jastrabana a Martina Sitta. Za volantem autobusu se střídali Pavel Liška a Miroslav Krobot.

Na novém filmu spolupracovaly společnosti In Film Rudolfa Biermanna a Infinity Tomáše Hoffmana. Koproducentem je TV Nova, která si Viewega oblíbila. Spolufinancovala už jeden z filmů podle jeho knih, snímek Filipa Renče Román pro ženy. Investice se Nově vyplatila. Na román pro ženy si lístek koupilo už přes půl milionu lidí.

"Byl to stres, bitva s počasím a s řadou nečekaných nepříznivých okolností přesně tak, jak to má na správném natáčení vypadat," řekl režisér o svém filmovém debutu na dotočné.

Podle Viewegha, který s režisérem spolupracoval na scénáři, nejde o věrný přepis knihy, ale hlavní postavy jsou stejné. Původně měl na základě Účastníků zájezdu vzniknout pětidílný česko-chorvatský seriál, ale z plánů už dříve sešlo.

Nejprodávanější český autor současnosti nezahálí. Už dopsal a odevzdal scénář k Případu nevinné Kláry a vážně se uvažuje i o zfilmování Románu pro muže, který Viewegh píše.

Autor: