130 let

Zuzana Bydžovská a Pavel Liška ve filmu Venkovský učitel | foto: Foto BontonfilmReprofoto

Venkovský učitel nebude na Lidu sám

Kultura
  •   9:02
PRAHA - Pavel Liška jako Venkovský učitel a Návštěvník nebude na letošním filmovém festivalu v Benátkách osamělý. Po sekci Venice Days má Česko zastoupení i v soutěžní sekci Horizonty, kde se ve francouzském snímku Jezero (Un lac) objeví studentka konzervatoře Natálie Řehořová. Pětašedesátý ročník festivalu začíná 27. srpna.
Sekce Horizonty (Orizzonti) je vedle hlavní soutěže, soutěže krátkých filmů a sekce filmů mimo soutěž, jednou ze čtyř hlavních sekcí festivalu. Filmy do ní zařazené soutěží o cenu Premio orizzonti. Film Jezero se ocitl v konkurenci snímků z Ruska, Mexika, Brazílie nebo dvou z Filipín.

Řehořovou si do svého chystaného dramatu, v jehož centru je zakázaná láska mezi bratrem a sestrou, vybral loni v létě ze 40 kandidátek v Praze sám režisér Philippe Grandrieux. Obsadil ji do hlavní ženské role dívky Hege.

„Ten film se měl odehrávat v neurčité době, neurčitém prostředí a postavy měly mluvit neurčitou řečí, takže režisér hledal hlavně zajímavý typ, který bude vyhovovat jeho představě postavy na pomezí dívky a ženy,“ vysvětlila režisérovu volbu Jana Kůtková z agentury Art Corp, která Řehořovou zastupuje.

Festival na benátském Lidu zahájí 27. srpna snímek Burn After Reading Joela a Ethana Coenových, držitelů Oscara za thriller Tahle země není pro starý. Kriminální komedie o úniku citlivých dat CIA je sice uvedena mimo soutěž, ale díky hvězdnému obsazení by měla patřit k jedněm z hlavních událostí letošního ročníku. Film totiž mají doprovodit jeho dvě hlavní hvězdy Brad Pitt a George Clooney.

Lesk Hollywoodu by mohly do Benátek vnést i Charlize Theronová a Kim Basingerová, které se sešly v americkém dramatu The Burning Plain soutěžícím o Zlatého lva. Toho loni už podruhé získal režisér Ang Lee za film Touha, opatrnost.

V celkovém počtu 55 filmů jsou letos v porovnání s minulými ročníky hollywoodské filmy v oslabení. V hlavní soutěži je letos mezi 21 snímky pouze pět anglicky mluvených. Velkou pozornost na sebe přitom poutá film Darrena Aronofského Zápasník s údajně strhujícím výkonem Mickeyho Rourkea.

V Benátkách je silně se čtyřmi filmy zastoupena Itálie. Japonsko reprezentují snímky tři, mezi nimi i komedie světoznámého Takeshi Kitana Achilles a želva. V soutěži má zástupce i Francie, Německo, Rusko či Etiopie.

Ve výběru tak doznívá stávka amerických scenáristů, která zdržela výrobu některých projektů. Řada producentů také strategicky filmy „šetří“ a dávkuje je přes celou festivalovou sezonu. Festivalu v Torontu, který se o dva dny překrývá s Benátkami, se podařilo získat kostýmní drama Hraběnka s Keirou Knightleyovou nebo krimi drama Pýcha a sláva s Edwardem Nortonem a Colinem Farellem.
Autor: Tomáš Němeček