130 let
Fanfán Tulipán

Fanfán Tulipán | foto: archiv kapely

VIDEO: Animovaný klip kapely Fanfán Tulipán zve do tajuplných lesů Polabí

Kultura
  •   14:00
V písni Genius noci od kapely Fanfán Tulipán ožívají postindustriální krajiny okolí Pardubic, zóny neturistické, zdánlivě krotké, ale přitom tajuplné, stalkerovsky nevyzpytatelné a záludné. V místech, kterými vlaky obvykle jen projíždí, nicméně stojí za to vystoupit a zamířit do lesů, kde se za nocí koná salon...

Kapela Fanfán Tulipán se na české hudební scéně pohybuje deset let pod vedením skladatelky Elišky Vidomus. Ta svou tvorbu označuje jako symbiózu jazzu, funku i šansonu s estonským kořením i rytmy morseovky. Charakteristickými rysy kapely jsou příčná flétna, melodika Hammond, estonská citera a především obrazotvorné skladby stojící na zpěvných melodiích a výrazných groovech.

„Vyrůstala jsem v Pardubicích, kam do Divadla 29 jezdili představitelé evropských jazzových scén – nikdy to nebyl ´klasický´ jazz, co se hraje v některých pražských jazzklubech. Kapely hrály třeba na vlastnoručně vyrobené hudební nástroje, na dětské hračky… Inspirativní avantgarda, na které mi tehdy nikdy nepřišlo nic zvláštního. Na Ježkově konzervatoři jsem pak v tomhle trochu narazila, ale jsem ráda, že jsem tam postupně potkala lidi s podobně neortodoxním přístupem – a díky nim vznikl Fanfán,“ říká Eliška Vidomus.

Kapela v minulosti zvítězila v soutěži JazzFruit v rámci festivalu Mladí ladí jazz a v českém kole mezinárodní soutěže Jazz Prix. Na kontě mají debutové album Polyorama a EP Vulpea Lunatică, které poskytli na svém Bandcampu volně ke stažení. V dubnu 2019 natočili ve studiu SONO album Genius noci, které vyjde v březnu 2020.

Autorem animovaného klipu k písni Genius noci je mladý výtvarník a animátor Oliver Vršanský, absolvent Ateliéru animované a interaktivní tvorby na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, kde studoval pod vedením Jiřího Barty.

„Fakt, že Oliver, stejně jako já, pochází z Pardubic, byl pro celý tvůrčí proces klíčový – od první chvíle věděl, kam mířím, která místa mě inspirovala, a ta do klipu použil. Jejich fotky zkombinoval s malbou a následně v počítači animoval. Výsledkem je neklidná procházka polabskou noční krajinou, končinami, které se z okna vlaku jeví jako nijak zvlášť překvapivé a dramatické, ale které si umí žít svým vlastním životem...“ dodává Eliška Vidomus.

Singl Genius noci vyšel v listopadu 2019 v limitované edici na vinylu. Křest celého alba se koná 7. března 2020 ve Vile Štvanice v Praze. 

Autor: obz