130 let

Kurt Vonnegut

Zemřel spisovatel Kurt Vonnegut

Kultura
  •   8:42
NEW YORK - Ve věku 84 let zemřel v New Yorku autor mnoha bestsellerů, 'spisovatel posledního soudu' Kurt Vonnegut. Prozaik podlehl následkům zranění mozku, která utrpěl před týdnem při pádu ve svém mannhatanském domě.
Indianapoliský rodák Vonnegut napsal mnoho světoznámých románů, například
románů Kolíbka či Jatka č. 5, v němž se vypsal z válečných traumat, prožitých během bombardování Drážďan v roce 1945. Považoval se za autora společenských románů, třebaže v jeho prózách měly místo i prvky sci-fi.

Vonnegut, který se narodil v americkém Indianapolis v roce 1922, psal i divadelní hry, eseje a povídky. Na literární výsluní se však dostal zejména díky svým románům, z nichž mnohé se zařadily mezi nejprodávanější knihy své doby. Idolem byl zejména v 60. a 70. letech, hlavně pak mezi americkými studenty, uvedla agentura Reuters.

Určitým zlomovým momentem Vonnegutova života bylo bombardování Drážďan spojeneckými silami v závěru druhé světové války v roce 1945. Této události byl přímo účasten - jako mladý voják se nacházel v německém zajetí.

Román Jatka č. 5, v němž čerpá z této tragické zkušenosti, vyšel v roce 1969 a je považován za vyjádření odporu k válce ve Vietnamu, k rasovým nepokojům i k sociálním otřesů tehdejší doby. Kniha nicméně vyvolala i kontroverzní reakce - údajně kvůli jejímu sexuálně laděnému obsahu, hrubým výrazům a popisům násilností ji zakázaly některé školy a knihovny.

Kromě Jatek č. 5. a Kolíbky je Vonnegut i autorem románů Mechanické piano, který se stal v roce 1952 jeho prvotinou, Sirény z Titanu, Snídaně šampionů či Galapágy.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK