130 let

Korejský seriál Hra na oliheň (2021). | foto: Netflix

Zoufalý majitel telefonního čísla i nápověda přímo na očích. Osm věcí, které možná nevíte o Hře na oliheň

Kultura
  •   10:36
Korejský seriál Hra na oliheň dobývá se svou krvavou hrou celý svět. Své fanoušky si našel i v České republice. Se serverem Lidovky.cz se podívejte na osm věcí, které jste o seriálovém hitu nejspíš nevěděli.

Scénář vznikal přes deset let

Režisér Hwang Dong-hyuk začal na scénáři pracovat v roce 2008. Jen napsat první dvě epizody mu trvalo šest měsíců. Pro deník The Radio Times prozradil, že se bál, jak brutální příběh publikum přijme. I proto měl velký problém sehnat producenty. Trvalo deset let, než se k projektu přihlásil Netflix.

„Za těch dvanáct let od začátku psaní scénáře se toho ve světě mnoho změnilo. Nyní publikum takovéto příběhy vítá s otevřenou náručí,“ prohlásil režisér pro deník The Korea Times.

Panenka z první hry je turistickou atrakcí

Jedním ze symbolů seriálu se stala i obrovská panenka z první hry. Ta nevznikla pro potřeby seriálu, ale štáb si ji vypůjčil z hrabství Jincheon (někdy uváděno jako Džinčeon) nedaleko hlavního města Soulu. 

Podle webu Koreaboo panenka stojí u vstupu do místního muzea koňských povozů. Dá se bezpečně předpokládat, že se místo stane hojně navštěvovanou destinací pro fanoušky seriálu.

Korejský seriál Hra na oliheň (2021).

Telefonní číslo ze seriálu je skutečné

Americké seriály a filmy zpravidla pro telefonní čísla používají falešnou předvolbu +555, jež pochopitelně nefunguje. Proč? Protože se můžete vsadit, že zvědaví diváci budou na číslo volat. 

Tvůrci Hry na oliheň si mysleli, že je číslo zobrazené na vizitce v seriálu bezpečné, protože mu chyběla předvolba. Když ale zbývajících osm čísel vytočil někdo z Jižní Koreje, hovor se spojil jako místní, takže předvolba nebyla potřeba.

Skutečnému majiteli čísla, Korejce Kim Gil-youngové, tak chodilo na čtyři tisíce hovorů denně. Pro korejský server Money Today zoufalá žena prozradila, že je zvědavým fanouškům seriálu úplně jedno, jestli je právě den, nebo noc. 

Společnost Netflix slíbila, že inkriminované číslo ze seriálu digitálně vymaže. 

Korejský seriál Hra na oliheň (2021).

Z jedné z her je trendem na sociálních sítích

Druhá hra spočívá v tom, že soutěžící dostanou karamelovou cukrovinku, ze které musí špendlíkem „vydolovat“ předem určený tvar a zároveň ho přitom nezlomit. Čím členitější obrazec je, tím těžší je samotný úkol.

Na sociální síti TikTok se lidé baví tím, že z cukrovinky zkoušejí dostat vlastní obrazce. Připravit si sladkost, které se v korejštině říká dalonga, není nic složitého. Stačí mít jen cukr na zkaramelizování a kypřící prášek.

Všechny hry mají soutěžící celou dobu na očích

Soutěžící by moc dobře věděli, jaké hry na ně čekají, kdyby se rozhlédli kolem sebe. Pozorní diváci si všimli, že na zdech ubikační místnosti jsou vyobrazeny všechny soutěžní úkoly Hry na oliheň. Zpočátku nejsou malůvky kvůli všudypřítomným palandám patrné, ale jak ubývá hráčů, hrozivá pravda vychází najevo. 

Nenápadná, přesto nejslavnější 

Uprchlice ze Severní Koreje Se-Bjok je největší šedou myší seriálu. Nikomu příliš nevěří a když nemusí, tak nemluví. Její představitelka Ho-Jeong Jung ale v Koreji platí vůbec za jednu z největších celebrit. Herečka a modelka má na sociálních sítích ohromné publikum. Například jen na Instagramu ji sleduje přes 15 milionů fanoušků. Jen pro srovnání - nejslavnějšího Čecha na Instagramu, fotbalistu Petra Čecha, sleduje „jen“ něco přes 2 miliony fanoušků.

Se-Bjok (Ho-Jeong Jung)

Inspirace literárním dílem

Poslední epizoda nese název Jeden šťastný den. Tak se jmenuje i slavná povídka od korejského spisovatele Hyuna Jin-geona. V ní postarší řidič rikši Kim po deset dní o zákazníka nezavadí. Když ale jednoho dne začne pršet, Kimovou rikšou chce jet každý. Šťastný muž se v noci obtěžkán penězi vrací  domu, ale svou nemocnou manželku nachází mrtvou. Literární příběh je jasnou paralelou na scénu Ki-Huna a jeho matky z posledního dílu. 

Korejský seriál Hra na oliheň (2021).

Náznaky, náznaky

Dost možná nejpřekvapivější postavou celého seriálu je stařec Il-nam (Oh Yeoung-su), ze kterého se v samém závěru vyklube architekt celé hry. Zvrat ale není natolik překvapivý, když si divák všímá nenápadných náznaků v příběhu. Když se hráči rozhodnou vrátit, seriál divákovi ukáže, jak nastupují do dodávky a jsou zasaženi omamným plynem. Jedinou výjimkou je právě Il-Nam. Hra na oliheň ukazuje jen jeho nástup do dodávky, nikoliv však následné zplynování. K tomu totiž nedošlo.

Když po druhé hře v ubikacích hráčů dojde k roztržce kvůli malým přídělům jídla, vraždění pro diváka nepochopitelně skončí ve chvíli, kdy do kouta zahnaný Il-nam požaduje jeho konec. Retrospektivně není těžké pochopit, že dozorci po jeho zvolání dav okamžitě rozeženou.

Nejvíce očividný náznak starcovy role je ale tím nejméně nápadným. Když v první hře panenka sleduje soutěžící, všem přiřadí zelenou a červenou podle toho, zda se hýbají. Jediný Il-nam nemá na záběrech z kamery barvu žádnou. Organizátoři nejspíše nechtěli riskovat, že zraní zakladatele. 

Stařec Il-nam nemá na záznamu z kamery žádnou barvu, ačkoliv ho panenka vidí (zelený obrys má).

Autor: Jaroslav Totušek