130 let

Snímek Batman a Robin. Batman (George Clooney) a Robin (Chris O´Donnell) | foto: Warner Bros

‚Zpackal jsem to.‘ Režisér Schumacher se konečně omluvil za film Batman a Robin

Kultura
  •   6:00
Snímek Batman a Robin letos oslaví dvacet let od premiéry. Film je od svého vzniku zatracován fanoušky i kritikou. Režisér Schumacher se po dvaceti letech v rozhovoru za vznik filmu omluvil. Navázal tak na George Clooneyho, který se za své ztvárnění Batmana již omluvil.

„Podívejte se, omlouvám se. Chtěl bych se omluvit každému fanouškovi, kterého jsem filmem zklamal. Myslím si, že jim to dlužím,“ řekl konečně po dvaceti letech režisér Joel Schumacher reportérovi magazínu Vice.

Zemřel herec Adam West, proslavil se jako seriálový Batman. Bylo mu 88 let

V roce 1989 Warner Bros vyprodukovali snímek Batman pod taktovkou Tima Burtona. Za úspěchem filmu určitě stál i výborný Michael Keaton v roli titulního maskovaného mstitele a Jack Nicholson jako jeho úhlavní nepřítel Joker. V roce 1992 spatřilo stříbrné plátno i neméně úspěšné pokračování Batman se vrací. Na třetím filmu již Burton ani Keaton spolupracovat nechtěli, a tak Warner Bros oslovili Joela Schumachera (který už byl ale známým režisérem oceňovaných snímků Volný pád nebo třeba Hráči se smrtí) a roli Batmana dostal Val Kilmer.

Batman navždy z roku 1995 jen zdaleka dosáhoval na úspěch Burtonových filmů. Schumacher si proto řekl, že musí zajít ještě dál. Na pozici Batmana navíc Kilmera vystřídal George Clooney. Tak v roce 1997 vznikl jeden z nejzatracovanějších komiksových filmů v dějinách.

Snímek Batman a Robin. Batman (George Clooney) a Robin (Chris O´Donnell)
Snímek Batman a Robin. Poison Ivy (Uma Thurman) a Mr. Freeze (Arnold...

Snímek nezachránila ani plejáda známých herců - kromě Clooneyho si v něm zahrál i Arnold Schwarzenegger, Uma Thurmanová nebo Alicie Silverstoneová. Film byl takovým propadákem, že se Schumacherovi dává za vinu, že „zabil“ filmovou značku Batman až do roku 2005, kdy Christopher Nolan natočil úspěšný snímek Batman začíná. Mnozí Batmanem a Robinem roztrpčení diváci filmu vyčítali i naprosté drobnosti - Batman George Clooneyho je tak dodnes terčem internetových vtipů, protože jako jediný má na svém kostýmu udělané bradavky.

Schumacher svou omluvou navázal třeba na George Clooneyho, který se v roce 2015 omluvil v talk show Grahama Nortona za to, že zničil Batmana jako postavu.

zdroj: www.youtube.com
Autor: Jaroslav Totušek