130 let
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Premium

Kolik chutí vlastně máme? Citlivost na salmiak nás má chránit před otravou, Seveřané se jím ale cpou po kilech

Věda
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Pětice základních lidských chutí by se mohla rozšířit o jednu další. Chrání nás před konzumací potravin obsahujících větší množství jedovatého amoniaku.

Černé lékořicové bonbony salmiakki nejsou ve Finsku jen mlsem, ale mnozí je považují za lék. Cizince nejspíš zaskočí ostře slanou chutí. Vděčí za ni chloridu amonnému čili salmiaku. 

Američtí vědci pod vedením Emily Limanové z Univerzity Jižní Kalifornie v Los Angeles nyní došli k závěru, že chuť salmiaku je šestou ze základních chutí vnímaných lidským jazykem. Výsledky jejich výzkumu přinesl vědecký časopis Nature Communications. „Pokud žijete ve Skandinávii, pak tuhle chuť velmi dobře znáte a zřejmě ji budete mít rádi,“ říká Emily Limanová.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Jaroslav Petr