Sobota 12. června 2021svátek má Antonie 13 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Orientace > Věda

Kulinářská premiéra. Vědec chystá karbanátek z laboratorního masa

Nemocniční laboratoř - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nemocniční laboratoř - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

LONDÝN Západní Londýn v pondělí bude svědkem kulinářského i vědeckého historického počinu. Nizozemský vědec se tu chystá připravit a veřejnosti naservírovat hovězí karbanátek připravený poprvé na světě z laboratorně vypěstovaného masa, napsala agentura Reuters.

Maso vypěstované z kmenových buněk krávy je podle jeho tvůrce prvním příkladem toho, co by mohlo být odpovědí na nedostatek jídla. Zároveň by mohlo pomoct bojovat proti globálnímu oteplování.

Karbanátek, který po usmažení ochutnají dva dobrovolníci, je výsledkem mnohaletého výzkumu nizozemského vědce Marka Posta, cévního biologa Maastrichtské univerzity. Post se snaží dokázat, že maso pěstované v Petriho miskách by se jednoho dne mohlo stát skutečnou náhradou za maso z chovaných hospodářských zvířat.

Maso vzniklo spletením dohromady zhruba 20.000 vláken proteinu vypěstovaného z kmenových buněk krávy v Postově laboratoři. To vědec smíchal s s dalšími ingrediencemi, které se do karbanátků používají, jako je sůl, strouhanka a vaječný prášek. Šťáva z červené řepy a špetka šafránu pak pomohly docílit přirozenou "masovou" barvu.

Masný průmysl přispívá ke skleníkovým plynům

Úspěch by podle Posta znamenal nejen chutný karbanátek, ale také možnost najít udržitelnou, etickou a ekologicky vstřícnou alternativu produkce masa. Pondělní demonstrace má jen dokázat, že Postův koncept funguje. Podle vědce by komerční produkce laboratorně pěstovaného masa mohla začít během následujících 20 let.

Podle zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství z roku 2006 průmyslové zemědělství přispívá ve "značném rozsahu" ke klimatickým změnám, znečišťování ovzduší, zhoršování půdy, spotřebě energií, odlesňování a poklesu rozmanitosti živočišných a rostlinných druhů.

ČTĚTE TAKÉ

Zpráva nazvaná Dlouhý stín hospodářských zvířat dodala, že masný průmysl přispívá zhruba 18 procenty k celosvětovým emisím skleníkových plynů, a tento podíl neustále poroste úměrně tomu, jak spotřebitelé v rychle se rozvíjejících zemích, jako je Indie nebo Čína, konzumují stále více masa.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v projekci uvedla, že každoroční spotřeba masa stoupne na 376 milionů tun do roku 2030 z 218 milionů tun v letech 1997 až 1999.

,

Zapomenutý Čech třikrát přelstil gestapo. Francouzi mu dali válečný kříž

Vratislav Štůla po druhé světové válce nastoupil do služeb OSN. Dvacet let... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za války byl jedním z nejaktivnějších členů československého odboje ve Francii. Převáděl lidi přes hranici, z ilegality...

Nejsme Slované ani Germáni. Češi mají unikátní mix genetických profilů

Mnohé dávné pohanské zvyklosti přežívají dodnes, byť mají spíš kouzlo zábavného... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Čemu vlastně Slované věřili? Byli skutečně beránci? Či si libovali v krvavých rituálech a bojích jako Germáni? Čeho se...

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Izraelský protiraketový systém Iron Dome ničí rakety odpálené z Gazy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy...

Homeopatie je šetrná léčba bez vedlejších účinků, říká MUDr. Eliška Bartlová
Homeopatie je šetrná léčba bez vedlejších účinků, říká MUDr. Eliška Bartlová

Dnes už homeopatie není v lékařské praxi žádným ojedinělým úkazem. Stále více lékařů se v léčbě svých pacientů kloní k používání homeopatických...