• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Co prospěje školním obědům? Méně soli a více sezonních potravin, říká Alexandra...

Co prospěje školním obědům? Méně soli a více sezonních potravin, říká Alexandra Košťálová. | foto: Archiv A. Košťálové

Premium

I svíčková může být zdravý oběd. Expertka vysvětluje, jak ve školních jídelnách vařit zdravěji a chutněji

Orientace
  •   10:30

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Projekt Zdravá školní jídelna (ZŠJ) funguje v Česku už deset let. Na základě předchozí dobré spolupráce se školními jídelnami ho do života uvedla Alexandra Košťálová: „Vznikla myšlenka, že bychom na asi deseti jídelnách ukázali, jakými kroky lze školní stravování zlepšit, a přesně bychom popsali, co je pro to třeba udělat. Hned v začátcích nás velmi překvapilo, že zájem ze strany jídelen byl obrovský,“ popisuje absolventka oboru výživa člověka na Masarykově univerzitě.

Dnes je do projektu zapojeno 254 školních jídelen po celé republice a 112 z nich je držitelem certifikátu ZŠJ.

Lidovky.cz: Slovo „zdravá“ je široký pojem. Jak byste jej popsala ve vztahu ke školním jídelnám?
Zdraví je to jediné, co je v životě důležité, protože pouze ve zdraví si mohu užívat všeho, co mi život nabízí. A starat se o své zdraví je potřeba už od počátku života. Ve škole, mateřské a poté i základní, děti tráví velké množství času. Když přičtu ještě mimoškolní aktivity, tak mimo domov a vliv rodičů jsou podstatnější část dne. A pak tedy péči o jejich zdraví musí převzít například škola.

V současné době probíhají práce na rekonstrukci školního stravování, které by mělo fungovat podle pěti základních principů: mělo by být atraktivní, tedy lákavé a chutné, adekvátní, ve smyslu výživovém, a všichni aktéři institucionálního stravování by rovněž měli být ohledně výživy soustavně vzděláváni.

Důležitá je také udržitelnost – v maximální možné míře bychom měli využívat potraviny lokální, sezonní, základní nebo minimálně průmyslově zpracované a omezit plýtvání. A nesmíme zapomenout ani na princip rovnosti, tedy aby výživa v institucích garantovala rovný přístup k naplnění individuálních potřeb každého strávníka.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Martina Oplatková