Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Pivo je na štědrovečerním stole déle než kapr

Jídlo

  13:00
Tradice českých Vánoc. Bramborový salát, kapr a pivo. Pivo si ale ale své místo na štědrovečerním stole v českých zemích ostatně našlo ještě dříve, než samotný kapr.
Pivo - ilustrační foto.

Pivo - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Vánoce bez piva si mnozí lidé ani nevedou představit. Nejde pouze o samotné pití alkoholu, ale i o atmosféru klidu a pohody. Češi vypijí nejvíce piva na hlavu na světě a rádi pochutnají na svém oblíbeném pití v teple rodinného krbu.

Církev proti pivu

Cesta za pivem však nebyla tak přímočará a ve středověku byla jeho přítomnost na štědrovečerním stole dokonce zcela nežádoucí. Konzumace jakéhokoliv alkoholického nápoje během Vánoc totiž byla dříve zcela zakázána církví. Důvodem byl mimo jiné i fakt, že se odehrávají v období půstu. Češi se však svého piva nechtěli vzdát, a tak přišli na způsob, jak nařízení církve obejít hostinu na oslavu narození Ježíše Krista pořádali již o den dříve, tedy 23. prosince.

Pivo

Teprve později se pivo stalo součástí hostiny i na samotný Štědrý den. Těžkého houbového kubu, původně nejčastější vánoční pokrm v českých zemích, totiž vychlazené pivo díky svým účinkům na trávení skvěle doplňovalo. S příchodem smažených rybích pokrmů a bramborového salátu v období první republiky se tato výhoda piva prokázala ještě víc a tak se dodnes jedná o jeden ze základních pilířů tradičních Vánoc.

Pivo jako vkusný dárek? Možnosti tu jsou

Díky svým specifickým vlastnostem a obsahu hořkých chemických látek je pivo ideálním doplňkem ke každému jídlu. Ty totiž stimulují tvorbu trávících enzymů a urychlují i metabolismus tuků. Navíc se podílí na zlepšování trávení a pomáhají při pálení žáhy.

Neméně důležitou výhodou pití piva v mrazivém prosincovém počasí je i jeho protizánětlivý účinek. Pivo také obsahuje látky, které podporují tvorbu kladného cholesterolu a potlačují tvorbu záporně působícího cholesterolu. Vědci tak víceméně potvrdili to, co naši předci vědí už celá staletí, tedy že pivo je vhodným doplňkem k těžkým pokrmům a v přiměřené míře také utužuje lidský kořínek.

Pivo jako ingredience

Pivo si však lze o Vánocích vychutnat i jinak než v orosené sklenici. V rámci pivního požitkářství si totiž našlo cestu nejen do sklenic, půllitrů a džbánků, ale také na naši tabuli jako významná součást české gastronomie a ingredience do pokrmů, i jako přísada při pečení vánočního cukroví. Do pečiva je lepší používat pivo se sladkým nádechem. Pivo ale nevařte dlouho jinak zhořkne. Pokud tedy pečete maso, je nejlepší přelít ho pivem těsně před dokončením. Pivo se nejlépe hodí k tmavým masům, zejména tedy k vepřovým a hovězím a také k omáčkám.

10 věcí, které jste nevěděli o pivu

1. Zlatavý mok znali už lidé v Mezopotámii. První recept pochází z období kolem roku 6000 př. n. l., je vytesán ve verších do kamene.

2. Ve středověké Evropě vařili pivo mniši, u nás se jeho výroba spustila nejdřív v Břevnovském klášteře. Pivo si v raném středověku vyráběly také ženy samy. Hodilo se jim do pokrmů jako polévky, kaše, omáčky.

3. Pivo je staré slovanské slovo označující „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“ a můžete se také setkat s označením jako: blonďák, kousek, bahno, boží dar, jediná jistota, laso, zrzavá voda, patrona, škopek.

4. Nejstarší doložená reklama na pivo je stará asi 4 tisíce let. Byla vyryta do hliněné destičky a zobrazuje nápadnými vnadami obdařenou ženu se dvěma nádobami.

5. Láhev nejdražšího piva na světě stojí 20 tisíc korun a koupíte ho v londýnské restauraci Belgo. Dvanáctilitrová láhev piva La Vielle Bon Secours však dokáže opít celý stůl.

6. Jedná se o dobré sedativum. Po pivu se lépe usíná. Chmel je léčivou rostlinou na nespavost. Obsahuje totiž látky, které uklidňují nervy, zpomalují tep a zbavují pocitu napětí.

7. Za proslulé pivní břicho pivo vlastně nemůže. Ve skutečnosti je velmi málo kalorické, v půllitru je jen 200-250 kalorií, což je mnohem méně než u limonád, slazených minerálek nebo stoprocentních džusů.

8. Pití piva zvyšuje hladinu HDL cholesterolu. To je ten hodný druh, který snižuje pravděpodobnost infarktu a také zlepšuje naše kognitivní neboli poznávací funkce.

9. Značení ve stupních určuje procento cukrů v mladině. Víc stupňů přitom ve výsledku vede k většímu množství alkoholu.

10. Barack Obama je první americký prezident, který začal vařit pivo přímo v Bílém domě. Např. medová varianta se jmenuje White House Honey Ale. Ovšem má na to pochopitelně zkušené sládky.

Český svaz pivovarů a sladoven

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...