14. ledna 2015 6:56 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Předražené občerstvení. Jakou svačinu vzít s sebou na hory?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 7Diskuse
Občerstvení na horách (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Občerstvení na horách (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Hranolky, smažený sýr a jiné nezdravé „rychlovky“. Převážně taková jídla vám nabídnou stánky s občerstvením na sjezdovkách. Pokud vám nabídka nevyhovuje, připravte si svačinu na lyže sami. Co si sebou zabalit?

Dáte si na horách u stánku s občerstvením maximálně čaj? Pokud vás nabídka na českých horách omrzela, je na čase přibalit sebou svačinu. za prvé máte záruku, že jídlo bude čerstvé a zdravější než to, které vám nabídnou horské bufety, za druhé výrazně ušetříte. Občerstvení zvláště na českých horách je často velice předražené.

Pakliže se vám nechce připravovat svačinu doma a přece jen dojedete k bufetu na sjezdovce či kolem lyžařských tras, dejte si polévku, rýži nebo vařené maso a zkuste se vyhnout smaženým pokrmům. Pro organismus jsou taková jídla zbytečně těžká a dlouho je trávíme. Nezapomínejte ani na pitný režim a místo svařeného vína či grogu si dejte čaj. V zimě je pocit žízně méně častý než v létě, proto je důležité pravidelně vypít alespoň trochu tekutiny.

ČTĚTE TAKÉ:

Jestliže vyrážíte na sjezdovku na celý den, měli byste přemýšlet předem, co budete přes den jíst. Je dobré do jídelníčku zařadit vitaminy a zeleninu. Udělejte si také čas na svačinu, která vám dodá energii. Dobré je přibalit müsli tyčinky, ořechy, nebo obložený celozrnný chléb s krůtí šunkou. Jako „záchranu“ si sebou vezměte čokoládu či čokoládovou tyčinky. Vždy je dobré mít něco, co vám dodá rychlý cukr a tedy energii.

Zkuste si do batohu přibalit sendvič s trhaným vepřovým masem podle receptu Jany Florentýny Zatloukalové. Na přípravu osmi kousků budete potřebovat trhané vepřové maso, 8 hamburgerových housek, 1/2 hlávky ledového salátu, 2 rajčata, 2 lžíce plnotučné hořčice a 1 lžičku medu. Také budete potřebovat nakládanou cibuli (125 ml sladkého dezertního vína, 125 ml bílého vinného octa, 2 větší cibule, 2 lžičky cukru, 2 lžičky soli).

Recept na nakládanou cibuli

Nejprve připravte nakládanou cibuli, protože potřebuje aspoň 12 hodin odpočívat a marinovat se. Víno, ocet, 125 ml vody, sůl a cukr smíchejte a rychle přiveďte k varu. Povařte jen pár vteřin a odstavte; ještě za tepla rozmíchejte všechny případné zbytky nerozpuštěného cukru a soli. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu

.

Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na půlměsíčky. Rozeberte na kousky, vložte do mísy a trochu upěchujte. Zalijte svařenou vychladlou zálivkou, zakryjte fólií nebo víkem a uložte do lednice aspoň na 12 hodin. Ledový salát rozeberte na jednotlivé listy, namočte je do studené vody, propláchněte, sceďte a vysušte v odstředivce nebo šetrně v utěrce.

Sendviče s trhaným vepřovým masem

Rajčata nakrájejte na plátky. Housky přepulte a opečte dozlatova v horké suché pánvi řeznou stranou dolů. Spodní díl housek potřete zlehka hořčicí smíchanou s medem. Přikryjte dvěma salátovými listy a několika plátky rajčat, na to navršte trochu masa – rozhodně může být i teplé – a pokračujte naloženou cibulí vytaženou z nálevu a trochu okapanou. Přiklopte horní stranou housky a pro větší efekt celou housku spíchněte odshora dolů dvěma špejlemi. 
 

apeAlena Pecháčková
  • 7Diskuse