Chřestovo-rebarborový koláč
(Green House Restaurant)
Suroviny: 100 g hladké mouky * 160 g másla * 2 žloutky * 80 g cukru moučky * citronovou kůru * šťávu z 1/2 pomeranče * 400 g bílého chřestu * 250 g rebarbory * 200 g cukru krupice * 1 celou skořici * 80 g másla * 80 g cukru krupice * 160 g hrubé mouky * vanilkovou zmrzlinu
Postup: Suroviny na těsto smícháme dohromady a vytvarujeme do připravené formy. Pečeme při 165 stupních 10 minut. Chřest oloupeme, odřízneme tvrdé konce a poté spaříme 3 minuty v osolené vodě a vkládáme do připravené vody s ledem, ihned vyndáme. Suroviny na náplň do koláče dusíme společně s chřestem nakrájeným na kousky cca 15 minut. Směs necháme prochladnout, vyjmeme skořici a vkládáme na předpečené linecké těsto. Posypeme drobenkou. Dopečeme ještě 8 minut na 165 stupňů. Koláč podáváme teplý s vanilkovou zmrzlinou.
ČTĚTE TAKÉ: |
Marinovaný losos gravlax s chřestovým coulis a vejcem
(Renommé restaurant) - recept pro 4 osoby
Suroviny: 200 g lososa * 200 g zeleného chřestu * 1 pomeranč * 3 vejce * olivový olej * jedlá soda * cukr * sůl *
Postup: Lososa vykostíme a zbavíme kůže, vložíme do mísy kůží nahoru a zasypeme smíchaným cukrem se solí v poměru 4:3 a šťávou z pomeranče. Necháme marinovat 4h v lednici. Dvě vejce uvaříme v osolené vodě na 4min. Chřest oloupeme, zbavíme zdřevnatělých konců, spaříme do měkka ve vodě s přidanou jedlou sodou. Poté scedíme, rozmixujeme s oloupanými vejci v mixéru a postupně přilíváme vychladlý olivový olej, dokud hmota nezhoustne. Dochutíme solí. Zbylá vejce uvaříme natvrdo. Lososa nakrájíme na tenké plátky, vrstvíme je na sebe a prokládáme je na kostičky nakrájeným vejcem.
Krémová chřestová polévka s estragonem
(Amade Restaurant)
Suroviny: 200 g bílého chřestu * 2 lžíce mouky * 2 lžíce másla * 1 svazek boquete garni * 200 ml smetany * 1 lžička estragonu * sůl * pepř
Postup: Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme chřestovým vývarem z chřestových slupek a důkladně provaříme s boquete garni. Přecedíme, dochutíme ,přidáme smetanu, máslo, oloupaný bílý chřest, estragon a vaříme ještě asi 30 minut. Rozmixujeme, scedíme a podáváme s opečenými chřestovými hlavičkami a olivovým olejem se snítkou estragonu.
Chřestová zmrzlina s marinovanými jahodami a letitým balsamikem
(Amade Restaurant)
Suroviny: 100 g bílého chřestu * 100 g zeleného chřestu * 3 žloutky * 150 g másla * 150 g cukru * 100 g jahod * 1 dcl portského vína * 2 lžíce medu * 1 lžíce zralého balsamica
Postup: Bílý chřest očistíme, oloupeme a rozvaříme v troše cukrového sirupu. Smetanu s cukrem a vanilkou svaříme a scedíme na žloutky, vrátíme do hrnce a necháme lehce přejít varem. Přidáme rozmixovaný chřestový rozvar. Nevaříme. Ve zmrzlinovači umícháme zmrzlinu. Jahody nakrájíme na kousky a marinujeme ve svaru z portského vína, cukru a medu. Zmrzlinu podáváme přelitou balsamikem a s trochou zeleného čerstvého chřestu.
Kde ochutnat chřest?Chřestfest Středočeský chřestový festival Slavnosti chřestu v Ivančicích Na čerstvý chřest a gastronomické speciality lákají návštěvníky organizátoři Slavností chřestu v Ivančicích na Brněnsku. Přímo z pole přivezou až čtyři tuny čerstvého chřestu. Hlavní část akce začne v pátek 18. května. V neděli bude možné zhlédnout |
Chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu
(Renommé Restaurant) - 4 porce
Suroviny: 500g zeleného chřestu * 500g bílého chřestu * 100 g tyrolského špeku * 400g Arborio rýže * bílé víno * drůbeží vývar *100 g máslo * česnek * šalotka * parmezán
Postup: Z vývaru, vychladlého másla, bílého vína a soli připravíme vyšleháním emulzi, kterou zavaříme. Zelený chřest oloupeme, ulámeme zdřevnatělé konce a vkládáme do připravené emulze, pošírujeme do změknutí. Chřest vyjmeme z emulze, zabalíme po 4ks do plátku tyrolského špeku a dáme na plech do vyhřáté trouby na 160°C na 5min. Bílý chřest očistíme stejně jako zelený, nakrájíme na menší kusy a spaříme. Šalotku a česnek nasekaný nadrobno zpěníme na másle, přidáme rýži, orestujeme, zalijeme vývarem, bílým vínem a vaříme cca 14 minut dokud rýže nezměkne. Když je rýže téměř měkká přidáme chřest, parmezán, sůl a dovaříme do měkka. Na závěr přidáme 2 kostky vychladlého másla.