19. prosince 2018 5:54 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Aby Vánoce nezhořkly. Pozor na piniové oříšky v cukroví

Piniové oříšky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Piniové oříšky | foto: Shutterstock

Pečení cukroví se bez oříšků neobejde. Pokud do repertoáru zařazujete i ty piniové, dejte pozor. Mohou zničit všechny chutě. Kromě té hořké.

Oříšky jsou ve světě dnešní potravinové módy prezentované jako superpotraviny. Zase tolik super se nám však nemusejí zdát, pokud třeba trpíme závažnou alergií. Zákeřnost jader okusili i milovníci pinií, které postihl takzvaný syndrom piniových oříšků. Ač je vcelku rozšířený, mluví se o něm málo a ještě méně byl probádaný. Právě piniové oříšky ale mohou proměnit Vánoce plné chutí na jednu velkou hořkou jízdu.

Nejdříve něco o pinii. Oříšky jsou ve skutečnosti semeny borovice pinie, kterou u nás nenajdete. Má ráda teplo středomoří, určitě jste se s ní potkali na dovolené v těchto oblastech. Její šišky jsou relativně velké a uvnitř se skrývá jedlý poklad – piniové oříšky. Ty jsou drahým artiklem nejenom proto, že pocházejí z daleka, ale také proto, že jsou jedlá až tři roky po opylení, což jejich produkci značně zpomaluje.

Syndrom piniových oříšků je záležitost, které se pravděpodobně nedá vyhnout jinak, než že piniové oříšky vůbec nebudeme jíst. Stačí jich totiž opravdu málo, v řádu kusů, aby vám ochromily chuťové buňky. A to relativně na dlouhou dobu, klidně týden či dva. Oběti piniové ztráty chuti shodně popisují průběh této dosud nevysvětlené záhady. Do dvou až tří dnů po konzumaci piniových oříšků se v jejich ústech rozhostila hořká či kovová chuť, která přetrvávala různě dlouhou dobu. Chuť je jedním z našich smyslů, ale asi se všichni (kromě someliérů a šéfkuchařů) shodneme, že tím nejméně důležitým. I tak ale postižení popisují frustraci, kterou během této doby zažívali, zvláště ti, kteří o existenci tohoto syndromu neměli potuchy. Cokoli si dopřáli, neslo onu hořkou ohavnou chuť, dokonce i obyčejná voda. Proč? To nikdo neví.

Piniové oříšky

Není těžké uhodnout, co vědci vyzkoumali, totiž že látky obsažené v některých kusech oříšků zkrátka chuťové buňky ochromují. Proč však pouze některé kusy? To už je záhada. „Postihlo mě to dvakrát. Poprvé jsem absolutně neměla tušení, proč je všechno hořké. Dokonce jsem se chvíli bála, že jde o nějakou vážnou nemoc. Teprve na internetu jsem se dočetla, že to způsobují piniové oříšky. Tuhle dietu, kdy vám vůbec nic nechutná, bych nikomu nepřála,“ říká Kateřina s tím, že s „pochoutkou“ definitivně skoncovala.

Inspekce v různých zemích běžně stahují z prodeje některé šarže sáčků s piniemi, dokonce se to stalo i u nás. Tento krok je samozřejmě pokaždé zcela závislý na negativní odezvě konzumentů. Jinak není možné vypozorovat jakýkoli vzorec, který by nás navedl na to, které oříšky nemáme jíst či kupovat. I inkriminované kusy totiž ve chvíli konzumace chutnají dobře a nemají ani podezřelý zápach, jak bychom očekávali. Další zradou je, že příznaky se dostavují se zpožděním několika dnů, kdy člověk už ani neví, kdy co snědl a ani ho nenapadne, že za to mohou tři piniová semínka, jimiž byla ozdobená polévka v asijské restauraci.

Michaela Šedivá

Najdete na Lidovky.cz